Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Hakları (CİSÜ) Platformu temsilcileri, Ankara’ya gerçekleştirdiği ikinci ziyarette LGBTİ+’lar ve transların cinsel sağlık hizmetlerinde yaşadıkları sorunlar ve ihlalleri gündeme getirdiler. CHP, HDP ve TİP milletvekilleri ile görüştüklerini belirten CİSÜ Platformu Sözcüsü Filiz Kocaboğa, herkesin eşit ve ayrımcılığa maruz bırakılmadan cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerine ulaşmasının önemine dikkat çekmek istediklerini söyledi.
CİSÜ Platformu, Proje Koordinatörü Yonca Cingöz, Savunuculuk Koordinatörü Filiz Kocaboğa, Platform üyesi Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nden Agrin Kaya, Ebelikte Eğitim Araştırma Geliştirme Derneği’nden Ayşegül Dönmez ve Kırmızı Şemsiye Derneği’nden Melis Arslan’ın katılımıyla Ankara’ya ikinci lobi ziyaretini gerçekleştirdi.
TBMM’de yapılan ziyaretlerde CHP Ankara Milletvekili İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Dr. Servet Ünsal, HDP Ankara Milletvekili ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Katip üyesi Filiz Kerestecioğlu, HDP İzmir Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Serpil Kemalbay Pekgözegü ve TİP İstanbul Milletvekili Sera Sütlü Kadıgil ile toplantılar yapıldı.
Hormon ilaçlarına erişilemiyor
TBMM’de gerçekleştirilen görüşmelerde CİSÜ Platformu’nun amaç ve çalışmaları dile getirildi. Şubat ayı içinde de CHP ve İYİ Partiden yöneticiler ve milletvekilleriyle görüştüklerini anımsatan CİSÜ Platformu Sözcüsü Filiz Kocaboğa, cinsel sağlık ve üreme sağlığı haklarına eşit ve ayrımcılığa maruz bırakılmaksızın erişime dikkat çekmek istediklerini vurgulayarak, “Meclis görüşmelerinde özellikle cinsel sağlık hizmetlerinin LGBTİ+’lar ve transları kapsayıcılığındaki sorunlar ve ihlallere ve bazı ilaçlara erişimdeki sıkıntılara değindik. Transların cinsiyet uyum sürecine girebilmeleri için biyolojik üreme işlevlerinden vazgeçmeye zorlandıklarına ve bu süreçte pandemiyle giderek artan hormon ilaçlarına erişememe sorununa dikkat çektik. Ayrıca HPV taramalarının ülke çapında tüm yetişkinleri kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması ve rahim ağzı ile sınırlandırılmayıp farklı bölgelerden tarama yapılarak diğer kanser türlerinin de izlenmesinin sağlanması gerektiğini dile getirdik. HPV aşısının ulusal aşı takvimine alınarak okul çağındaki tüm çocuklara uygulanmasıyla birlikte yetişkinlere de sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak sağlanmasını önerdik. İstenmeyen veya riskli gebelikleri önleyici yöntemlere erişimin önündeki engellerin kaldırılması için yapılabilecekleri sıraladık” dedi.
CİSÜ Hakkında
CİSÜ Platformu, cinsel haklar ve üreme haklarının temel insan hakları kapsamına girdiği kabulüyle; cinsel sağlık ve üreme sağlığı haklarına ve hizmetlerine hiçbir ayrımcılık olmadan erişimi desteklemek üzere çalışan; ulusal ve yerel sivil toplum örgütleri, akademik kurumlar, meslek örgütleri ve akademisyenlerin bir araya gelerek bireyin özel hayatında ve kamusal alanda ortak savunuculuk çalışmaları gerçekleştirilmesini sağlamayı amaçlamaktadır. CİSÜ Platformu 2013-2018 yılları arasında Kahire +20 ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Platformu adıyla çalışma yürütmüştür. Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu tarafından yürütülen Sivil Toplum Ağlar ve Platformlar Destekleme Programı tarafından desteklenen “Türkiye’de Üreme Hakları ve Sağlığı Platformunun Güçlendirilmesi” projesi kapsamında 2020 yılı şubat ayı itibariyle Platform çalışmaları yeniden aktive olmuştur. Platform cinsel sağlık ve üreme sağlığı, aile planlaması, kadın sağlığı, halk sağlığı, toplumsal cinsiyet eşitliği, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, engellilik, sığınmacı ve mülteciler, gençlik ve hukuk alanında çalışmakta olan sivil toplum kuruluşları ve bireysel üyelerden oluşmaktadır.