Avrupa Konseyi tarafından yayınlanan rapora göre, Avrupa’nın kara ve deniz sınırlarından sınırdışı edilen “mülteci, ilticacı ve göçmen” sayısı artış gösterdi. Raporda bu sınırdışıların “sistematik pan-avrupa sorunu” haline geldiği kaydedildi.
ŞİSTEMATİK ŞİDDET
Raporda, Hırvatistan, İtalya, Avusturya, Macaristan, Polonya, Litvanya, Letonya, Yunanistan, Kıbrıs, Türkiye, Bulgaristan ve hatta Fransa ile İspanya, kendi topraklarına girmeye çalışan göçmenleri komşu ülkelere geri gönderdikleri için sert bir şekilde eleştiriliyor.
Avrupa Konseyi raporunda bazı ülkelerde mültecilere karşı “şiddet kullanımının ağır ve sistematik” olduğu tepkisi yer alıyor.
Bazı devletlerin sınırdışı tedbirlerini yasal hale getirme eğilimine de tepki gösteren Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, “Mevcut durum, üye devletlerin sınır kontrol yöntemlerinin önemli bir parçası haline gelen ciddi insan hakları ihlallerinin zalimane, çelişkili ve ters etki yarattığını gösteriyor” dedi.
ÇİFTE STANDART
Mijatovic, savaştan kaçan Ukraynalılara yapılan “sıcak karşılama” ile diğer mültecilere yönelik muamele arasındaki çifte standarda da dikkat çekti.
Mijatovic’e göre Ukraynalılara kollarını açan Avrupa ülkeleri, farklı gruplar arasında „sahte bölünmeler yaratarak“ diğer milletlerden mültecileri sınırlarının dışına itmeye devam ediyor.
İnsan Hakları Komiseri, „İnsan hakları, kökenimizden bağımsız olarak hepimizi aynı şekilde korumak için vardır“ diye ekledi.
Avrupa Konseyi, bu nedenle üye devletlerden sınırdışılara son vermelerini ve „yasal yükümlülüklerine saygı göstermelerini“ istedi. (ANF)