Buğday hareketi, fanzinden bültene, dergiden rehbere, farklı format ve isimlerle 24 yıldır üstlendiği ekolojik yaşamı yaygınlaştırma misyonunu dijital dergi ile sürdürüyor. Buğday Derneği’nin destekçileri sayesinde yayın hayatına devam eden Buğday E-dergi, 21 Mart’ta çıkan bahar sayısı ile birinci yılını kutluyor.
Buğday E-Dergi, bir yıl önce ekolojik dönüşüme ihtiyaç duyanların bu konuda bilgilenirken, bir yandan da bu yolda gösterilen çalışmalara katkı sağlayabilmesi amacıyla abonelik/destekçilik sistemiyle yayın hayatına başladı. Destekçilik sistemi ile e-dergiye abone olanlar, hem Buğday Derneği’nin proje ve çalışmalarına destek oluyor hem de ekolojik dönüşüm için yapılan çalışmaların parçası oluyorlar.
Buğday Fanzin’den günümüze ulaşan uzun yolculuğu boyunca, her sayısında okurlarını, “Size ulaşana kadar, bu yayının üretim aşamasında, tasarlanmasında ve yayımlanmasında harcanan, enerji, bilgisayarda kullanılan kimyasallar ve yapay bir değiş tokuş aracı olan para için üzgünüz. Çabalarımız ve dualarımızla, doğal yaşama, toplamda kullandığımızdan daha fazla yararlı olabilmeyi umuyoruz” notuyla karşıladı. Aynı anlayış ve çabayla yayınlanan dijital formattaki ekolojik yaşam dergisinin beşinci sayısı, gün ile gecenin eşitlendiği ilkbahar ekinoksunda okurlarıyla buluştu.
Buğday Hareketi’nin yayıncılık öyküsü
Buğday E-Dergi’nin bugünkü zengin içeriğini miras aldığı öncüllerden ilki, Buğday Fanzin; 1997 yılında, Bodrum’daki Buğday Bitkisel Ürünler Restoranı’nda çalışan gönüllülerin, Victor Ananias’ın rehberliğinde, ekolojik yaşam bilgisine erişimi kolaylaştırmak ve ekolojik yaşam pratiklerine dair örnekler sunmak amacıyla, el emeğiyle hazırlanarak hayata geçirildi.
Zaman içinde, Buğday Fanzin’in parçası olan topluluk genişledi ve Bodrum ve çevresindeki ekolojik ve doğa dostu geleneksel üretim biçimlerinden sağlıklı beslenmeye kadar bütünsel bir bakışla hazırlanan, Buğday Ekolojik Yaşam Bülteni’ni yayın hayatına kazandırdı. Ekolojik yaşam konusunda Türkiye’nin ilk süreli yayını olan Buğday Bülten, 9 sayı yayımlandıktan sonra, ekolojik yaşam bilgisine ihtiyaç duyanların artmasıyla birlikte, abonelerinin de desteğiyle yayın hayatını 11 yıl sürdüren Buğday Ekolojik Yaşam Dergisi’ne dönüştü.
Sürdürülebilirlikten yerelliğe, rekabet yerine işbirliğinden bütüncül bakış açısının önemine, ekolojik ekonomiden adil ticarete, yenilenebilir enerjiden dönüştürülebilen atıklara kadar ekolojik yaşama dair temel kavram ve konuları farklı boyutlarda ele alan Buğday Dergisi, 2009 yılından itibaren yerini, bu alanda duyulan ihtiyaca paralel olarak, dünyadan ve Türkiye’den haberler, örnekler ve deneyimler, dünyadan ekolojik yaşamla ilgili gelişmelerin yer aldığı Buğday Ekolojik Yaşam Rehberi’ne bıraktı.
Yedi yıl boyunca yayımlanan Buğday Rehber, 2016 yılında yine ihtiyaçlar doğrultusunda dönüşerek ilk kez dijital bir formata taşındı ve bir yandan Buğday E-Bülten ismiyle yayınlanan içeriklerle, diğer yandan da farklı sosyal medya mecralarından yapılan paylaşımlarla yayınını sürdürdü.
İklim, gıda ve enerji krizlerini yaşadığımız Krizler Çağı’nda yaşamlarımızı dönüştürmeye yönelik bilgi ve deneyim ihtiyacı, Buğday’ın yayın serüveninde de yeni açılımları gündemimize taşıdı.
Krizler Çağından Dönüşümler Çağına
Her ekinoks ve gündönümlerinde yayımlanan Buğday E-Dergi, 21 Mart’ta okurlarına ulaşan beşinci sayısında, ilkbaharın gelişini doğadan toplanan otlarla kutlarken, sürdürülebilir ve adil bir Enerji Dönüşümü için önerileri sayfalarına taşıyor.
Derginin her sayısında ekolojik yaşam alanında deneyimli isimler, haber, makale ve röportajlarıyla yer alıyor. Yemek kültürü yazarı ve tarihçi Nazlı Pişkin’in “Damaktaki Tarih” yazıları, çizer Nuray Çiftçi’nin karikatürleri, peyzaj mimarı ve kent bahçecisi Dilek Ayman’ın “Şehirde Ekolojik Yaşam” izlenimleri, okuyucularına yeni alternatifler ve bakış açıları kazandırıyor.
Dergide ayrıca teknolojide doğa dostu yenilikler, Buğday Derneği gönüllülerinin deneyimleri, Kıssadan Hisse’de topluluk hikayeleri, mevsimlere göre çeşitlilik gösteren “Hasat Öyküleri” ve Buğday Derneği’nin yürüttüğü projelerden gelişmeler yer alıyor.
Buğday E-Dergi yeni abonelerini bekliyor
Buğday E-Dergi’ye abone olarak hem doğa dostu yaşamın gündemini takip edebilir, hem bu konudaki deneyimler hakkında bilgi edinebilir, hem de Buğday Derneği’nin ekolojik yaşamı yaygınlaştırma çalışmalarının parçası olabilirsiniz.
Buğday E-Dergi, ekolojik yaşam bilgisine ulaşmak isteyenlerin katkılarıyla kök salıyor.
Abone olmak için www.bugday.org sayfasını ziyaret edebilirsiniz.