Çin Ulusal İstatistik Bürosu, Çin ekonomisinin 2021’de yüzde 8,1 oranında büyüdüğünü açıkladı.
Açıklamada, 2021’de gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) 114 trilyon 367 milyar yuanı (yaklaşık 17 trilyon 700 milyar ABD doları) bulduğu ve önceki yıla göre yüzde 8,1 oranında büyüdüğü kaydedildi. Dünya ikinciliğini muhafaza eden Çin ekonomisinin küresel ekonomideki payı da yüzde 18’i geçti.
Çin’de kişi başına düşen GSYH ise 12 bin doları aştı. Böylece Çin’in kişi başına düşen GSYH’si son iki senedir 10 bin doların üzerinde ilerlemeyi başardı.
Bunun dışında, döviz rezervi de 3 trilyon 250 milyar 200 milyon dolarla dünyada birinci konumda bulunuyor.
Büyümede öngörülen hedef geçildi
Çin’de geçen Mart ayında düzenlenen iki meclis toplantısında onaylanan Hükümetin Çalışma Raporu’nda, yıllık ekonomik hedef yüzde 6 üzeri olarak ileri sürülmüştü.
Çin ekonomisinin genel performansına bakıldığında, istihdam, ürün fiyatları, ödemeler dengesi ve kişilerin gelirindeki artış istikrarlı seviyede korunuyor. Ayrıca, GSYH’nin başına tüketilen enerji azaldı ve yabancı sermaye kullanımı ile dış ticaret alanlarında da yeni rekorlara imza atıldı.
Çin’deki piyasa varlığı sayısı geçen yılın sonu itibarıyla 150 milyonu aştı. Çin’de geçen yıl fiilen kullanılan yabancı sermaye bir önceki yıla göre yüzde 14,9 artarak, 179 milyar 600 milyon dolara ulaştı ve bu konuda yeni bir rekor yaşandı. Çin’in dış ticaret hacmi de 6 trilyon doları aşarak, dünya piyasasında daha büyük bir pay elde etti.
Ekonomik büyümede üç unsur etkili
Geçen sene tüketim giderleri, sabit kıymet yatırımları ile mal ve hizmet ihracatı, ekonomik büyümenin en önemli üç dinamosu oldu. Bunlar arasında, tüketim giderlerinin ekonomik büyümeye katkısı yüzde 65,4’ü; sabit kıymet yatırımlarını katkısı yüzde 13,7’yi; mal ve hizmet ihracatının katkısı da yüzde 20,9’u buldu.
GSYH’nin 110 trilyon yuanı aşması ne anlama geliyor
Çin’de GSYH geçen yıl 114 trilyon yuanı geçti. Bu sayı önceki yıl 101 trilyon yuan olarak kayda geçmişti. Çin ekonomisi bir senede 13 trilyon yuan, yani yaklaşık 2 trilyon dolar arttı. Bu artış, dünyada nispeten büyük bir ekonominin yıllık GSYH’sine denk geliyor.
Çin’in sanayi ve imalat katma değerleri 10 yıldan uzun bir süredir dünyada ilk sırada yer alıyor. Mal ticareti ve döviz rezervi de dünyada birinci, hizmet ticareti, dış yatırım ve yurtiçi tüketim piyasası da dünyada ikinci konumunda.
Öte yandan, Çin’de kişi başına düşen GSYH de 12 bin 500 dolarla, 12 bin 100 dolar seviyesindeki dünya ortalamasını aştı.
Çin Ulusal İstatistik Bürosu Başkanı Ning Jizhe, “Çin’deki kişi başına düşen GSYH, yüksek gelirli ülkelerdeki kişi başına düşen en düşük GSYH seviyesine henüz yetişmedi fakat her geçen yıl daha da yükseliyor.” dedi.
Doğum oranı 1949’dan bu yana en düşük seviyede
Çin Ulusal İstatistik Bürosu’ndan açıklanan verilere göre, Çin’de geçen yılın sonu itibarıyla toplam nüfus 1 milyar 412 milyon 600 bini bularak, önceki yılın aynı dönemine göre 480 bin arttı. Geçen sene 10 milyon 620 bin bebeğin dünyaya geldiği ve doğum oranının binde 7,52 olarak kayda geçtiği açıklandı. Çin’de nüfusun doğal büyüme hızı ise binde 0,34 olarak belirlendi.
Doğum oranı, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulduğu 1949 yılından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Bu oran, 2020 yılında binde 1,45; 2019 yılında ise binde 3,34 olarak kayda geçmişti.
Nankai Üniversitesi Ekonomi Fakültesi Nüfus ve Kalkınma Enstitüsü’nden Profesör Yuan Xin, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Nüfusun binde 0,34’lük büyüme hızı, Çin nüfusunun sıfır büyümeye doğru bir adım daha attığı anlamına geliyor. Çin toplumu gelecek yıl daha ciddi bir yaşlanma tehdidiyle karşı karşıya olacak.”