Türkiye’nin öncü oyun ve e-ticaret sitelerinden oyunfor.com’un Genel Müdürü Mehmet Dumanoğlu, yeni yılda oyun sektöründe yaşanması muhtemel gelişmeleri değerlendirdi. 2022’nin tüm oyun dünyası için değişim ve dönüşüm yılı olacağına inandığını belirten Mehmet Dumanoğlu, Türkiye’nin bu değişimi yakalama noktasında zorlanabileceğinin de altını çizdi.
– Sizi tanımayanlar için kendinizden ve Oyunfor’dan bahsedebilir misiniz?
Tabii ki. Ben Mehmet Masum Dumanoğlu. Sakarya Üniversitesi – İç Mimarlık ve Anadolu Üniversitesi – İşletme mezunuyum. 10 yıl boyunca oyunfor.com’un tüm departmanlarında çalışma fırsatı buldum. Uzunca bir süredir de şirketin Genel Müdürlüğü’nü yürütüyorum. 10 yıldır e-ticaret hizmeti veren Oyunfor; Google Play, Microsoft, Steam, Tencent, Gameforge, Ubisoft, Konami ve Riot Games gibi global markaların içinde yer aldığı 85’in üzerinde oyun firmasının Türkiye’deki yetkili satıcısı olarak en geniş oyun kataloğuna sahip ‘oyun satış’ platformlarından biri. Oyunfor.com’u kısaca; oyun anahtarları, e-pin, hediye kartları ve farklı oyun platformlarına ait her tür ürünün güvenli, hızlı ve ucuz bir şekilde satın alınabileceği bir platform olarak tanıtabiliriz.
– 10 yılı aşkın süredir PC, konsol ve mobil platformlardaki her türlü oyun ve oyun içi ürünün satışını gerçekleştiren bir platformun yöneticisi olarak oyun sektörünün bugünkü durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Oyun sektörü, teknoloji ile olan organik bağı sayesinde en hızlı gelişen ve kullanıcıların ihtiyaçlarına en hızlı cevap veren sektörlerin başında geliyor. Uzunca bir süre PC ve oyun konsolları üzerinden şekillenen oyun sektörü, akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle birlikte son 10 yılda büyük bir değişim geçirdi ve ‘mobil oyunlar’ diye yeni bir kategori oluştu. Bu yeni kategori o kadar hızlı gelişti ki kısa zamanda toplam oyun ve oyun içi satışlarının %50‘lik bir kısmını oluşturur hale geldi. Bir yandan mobilize olarak herkes için ulaşılabilir hale gelen oyunlar, diğer yandan ‘yüksek teknoloji’ ile temas ederek sanal gerçeklik gibi yeni kavramların doğmasına vesile oldu. 10 yıl önceye nazaran oyun platformlarının ve oyunların çok çeşitli olması sektörde rekabeti fazlasıyla arttırırken rekabetle doğru orantılı olarak gelişim hızı da artıyor.
– Bu gelişim hızının ışığında, yeni yılda bizi neler bekliyor? Oyunseverleri heyecanlandıran gelişmeler yaşanacak mı?
Son birkaç yıl malum sebeplerden dolayı neredeyse tüm insanlık için sıkıntılıydı. Çoğu insan bu dönemde ucuz ve yaygın hobilerden biri olan video oyunlara sığındı ve doğal olarak, oyun sektörü satış rekorları kırdı. Oluşan bu ekstra maddi kaynağın sektör bileşenleri tarafından uzun süredir tasarlanan veya aktif olarak geliştirilen öncü projelere aktarıldığını düşünüyor ve bu sebeple de 2022’nin tüm oyun dünyası için dönüşüm yılı olacağına inanıyorum. Örneğin oyun endüstrisi blockchain teknolojisiyle en içli dışlı alanlardan biri ve açıklanan verilere göre blockchain tabanlı oyun geliştiricilerinin 2021 yılında toplam 4 milyar dolar yatırım aldığı biliniyor. Bu yatırımlar 2022’de meyvesini vermeye başlayacak ve oyun dünyasında ‘NFT’ ve ‘Metaverse’ gibi kavramları daha sık duymaya başlayacağız. Buna ek olarak, 1.4 milyon kripto para cüzdanının blockchain tabanlı oyunlar ile bağlantılı olduğu biliniyor. Kripto para kullanımının bu yıl oyun dünyasınının ana gündemlerinden biri olması kaçınılmaz. Sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojileri, son yıllarda ciddi bir yükseliş trendi yakaladı ama video oyun deneyimine hala tatmin edici şekilde adapte edilemedi. 2022, oyun dünyası ile sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojilerinin kusursuz buluşmasına sahne olabilir. Ayrıca geçtiğimiz yıl, ‘GTA üçlemesi’ gibi birçok oyun ve seri, yeni nesil için yeniden tasarlanıp piyasaya sürüldü. Bu furyanın 2022’de büyüyerek devam edeceğini ve klasik haline gelmiş birçok oyunun remake ve remaster versiyonlarını görmeye devam edeceğimizi düşünüyorum.
– 2022’yi Türkiye özelinde konuşmak gerekirse?
Oyunfor’un satış verilerine göre, geçtiğimiz yıl toplam oyun alışverişlerinin %56’sını mobil oyunlar, %25’ini konsol oyunları, %19’unu PC oyunları oluşturdu. Satışların kategorik olarak dağılımında geçtiğimiz yıla oranla çok büyük bir değişiklik beklemiyorum. Video oyunlarının gelişimi, işlemcilerin ve ekran kartlarının sunabildiği maksimum performansa bağlı. Yani oyunlar geliştikçe donanımları da gelişmeye zorluyor. Bu yıl Türkiye’de donanım edinmenin veya geliştirmenin kolay olmayacağını ön görebiliyoruz. Türk oyunseverlerin büyük bölümü mevcut donanımlarıyla aynı veya benzer oyunları oynarken yaşanan gelişmeleri yine YouTube ve Twitch gibi büyük içerik platformları üstünden takip etmeye devam edecek gibi görünüyor.