Yeşilçam’ın simge isimlerinden Fatma Girik, 79 yaşında tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Covid-19’a bağlı zatürre tedavisi gören Girik’in çoklu organ yetmezliği sonucu yaşamını yitirdiği açıklandı. 180’den fazla filmde rol alan ve Türk sinemasının en başarılı aktrislerinden biri olan Girik, Sosyaldemokrat Halkçı Parti ile siyasete de girmiş ve 1989-1994 yılları arasında Şişli Belediye Başkanlığı görevini yürütmüştü. Usta sanatçının cenazesi, yarın İstanbul yapılacak törenlerin ardından Bodrum’da toprağa verilecek.
Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaşayan ve yaklaşık 6 ay önce tedavi için İstanbul’a giden Türk sinemasının yıldızı Fatma Girik, bu sabah saatlerinde İstanbul’da tedavi gördüğü özel bir hastanenin yoğun bakım ünitesinde yaşamını yitirdi. Covid-19’a bağlı zatürre tedavisi gören Girik’in çoklu organ yetmezliği sonucu hayatını kaybettiği açıklandı.
79 yaşında hayata gözlerini yuman Fatma Girik‘in yaşamını yitirdiğini duyuran Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, „Yeşilçam’ın ve Şişlimizin büyük değeri, ilçe başkanlığı yaptığım dönemde birlikte çalışmaktan onur duyduğum eski Şişli Belediye Başkanımız sevgili Fatma Girik’i kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyim“ ifadelerini kullandı.
ARKIN VE ÖZGENTÜRK’TEN AÇIKLAMA
„Şu anda bağıra bağıra ağlamak istiyorum” diyen Cüneyt Arkın, „O benim can yoldaşımdı. O mavi bakışları, ilk bakışları… En cesur insandı. O kadar alkçakgönüllü, öylesine zarif, ince, dünyalar güzeli bir hanımefendiydi o” şeklinde konuştu.
Nebil Özgentürk ise, „Hem ablaydı, hem hepimizin, sinemanın efsanevi yıldızıydı. Kucaklayıcı bir insandı. Bir de çok büyük aşk kadınıydı. Memduh abiyle aşkla bağlıydı. Bir kalabalığa, bir sokğa girdiği zaman esas duruşa geçiliyordu. Türk sinemasının dört yapraklı yoncasının bir yaprağının kırılması, yok olması anlamına geliyor“ ifadelerini dile getirdi.
FATMA GİRİK HAKKINDA
12 Aralık 1942 tarihinde İstanbul’da doğan Fatma Girik, Cağaloğlu Kız Lisesi’ni bitirdi.
Girik’in 1957 yılında ilk baş rolü olan, yönetmenliğini ve senaristliğini Seyfi Havaeri’nin yaptığı Leke’ydi. Leke’yi birkaç iddiasız yapım daha izledi.
Fatma Girik’in performansıyla dikkatleri üzerine çektiği film, Memduh Ün’ün yönetmenliğindeki 1960 yapımı Ölüm Peşimizde’ydi. Memduh Ün’le birlikteliği, Girik’in hayatındaki dönüm noktalarından biri oldu.
ALTIN PORTAKAL’DA İKİ KEZ EN İYİ KADIN OYUNCU SEÇİLDİ
Fatma Girik, 180’den fazla filmde rol aldı.
Girik, 1965’te Keşanlı Ali Destanı ve 1967’de Sürtüğün Kızı filmlerindeki başarılı performanslarıyla Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazanmıştı.
Usta oyuncunun değer görüldüğü diğer ödüller ise şöyle:
1. Adana Altın Koza Film Festivali, 1969, Büyük Yemin, en iyi kadın oyuncu
1. Adana Altın Koza Film Festivali, 1969, Ezo Gelin, en iyi kadın oyuncu
3. Adana Altın Koza Film Festivali, 1971, Acı, en iyi kadın oyuncu
35. Altın Portakal Film Festivali, 1998, Sürtüğün Kızı, yaşam boyu onur ödülü
18. Ankara Uluslararası Film Festivali, Aziz Nesin Emek Ödülü
SİYASETE DE GİRDİ
İleriki yıllarında siyasete de atılan Fatma Girik, Sosyaldemokrat Halkçı Parti’den (SHP) 1989-1994 yılları arasında Şişli Belediye Başkanlığı yaptı.
Siyaset ve oyunculuğun dışında kısa bir dönem televizyon ekranlarında Söz Fato’da adlı bir programın sunuculuğunu da yürüttü.
SANATA DESTEK VERİLMEMESİNİ ELEŞTİRMİŞTİ
Girik, kendisiyle geçen yılın başında yapılan bir söyleşide, iktidarı sanat politikaları nedeniyle eleştirmişti. Posta gazetesine konuşan Girik, „Sanat dünyasının bugünkü durumuna dair ne söylersiniz?“ sorusuna da müteahhit göndermesi yaparak şunları dile getirmişti:
“Ülke yanıp kavrulurken neden sinemaları, tiyatroları kapattınız?” diye kimseye tepki gösteremeyiz. Sanat böyle bir şey. Darbe de olsa deprem de olsa ilk sanat gümbürtüye gider. Ben; set emekçilerine, figüranlara ve dizi oyuncuları gibi yüksek ücretler almayan değerli tiyatrocularımıza üzülüyorum. Üç müteahhite verecekleri parayı sanatçıya, esnafa verseler keşke…”
MEMDUH ÜN’ÜN YANINA DEFNEDİLECEK
Girik için yarın saat 10.00’da (25 Ocak) Şişli Belediyesi’nde belediye çalışanlarının katılacağı anma töreni düzenlenecek.
Girik için ikinci tören ise saat 11.00’de Cemal Reşit Rey’de yapılacak. Fatma Girik’in cenazesi, Teşvikiye Camii’ndeki törenin ardından toprağa verilmek üzere Bodrum’a gönderilecek.
Usta sanatçı, vasiyeti gereği 2015 yılında yaşamını yitiren 56 yıllık hayat arkadaşı Memduh Ün’ün yanına defnedilecek.
GİRİK HAKKINDA MESAJLAR
Fatma Girik’in ölüm haberinin ardından birçok isim sosyal medya hesabından mesajlar yayımladı.
O isimlerin bazıları şöyle:
Sanat ve siyaset dünyamızın usta ismi Fatma Girik’in vefatından dolayı büyük üzüntü duydum. Topluma ayna tutan eserleriyle ve siyasetteki duruşuyla gönüllerde taht kuran Şişli eski belediye başkanımız #FatmaGirik’e Allah’tan rahmet diliyorum. Ülkemizin başı sağ olsun! pic.twitter.com/IZiBwbJc5H
— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) January 24, 2022
Sinemamızın unutulmaz sanatçılarından #FatmaGirik’i kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Kendisine Allah’tan rahmet, tüm sevenlerine ve sanat dünyamıza başsağlığı diliyorum. pic.twitter.com/H0RlHsHFvr
— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) January 24, 2022
Hayat verdiği karakterler ile Türk sinemasında unutulmaz izler bırakan değerli sanatçımız #FatmaGirik’i kaybettiğimizi üzüntüyle öğrendim.
Merhumeye Yüce Allah’tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum.
Mekânı cennet olsun… pic.twitter.com/fmgj6EPpBe
— Meral Akşener (@meral_aksener) January 24, 2022
Sinemanın ve sinema emekçilerinin mücadelesinin unutulmayacak isimlerinden #FatmaGirik’i kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. pic.twitter.com/jP9RgaUBXn
— DİSK (@diskinsesi) January 24, 2022
Değerli meslektaşımız Fatma Girik hayatını kaybetti. Çok üzgünüz. Başta ailesi olmak üzere tüm sevenlerine sabır diliyoruz. Başımız sağ olsun 🙏🏻#FatmaGirik pic.twitter.com/5g4TnntPtL
— Oyuncular Sendikası (@oyuncusendika) January 24, 2022