Yazar Haydar Işık, altı yıldır kanser tedavisi görüyordu. 84 yaşında Münih’teki evinde 17 Aralık sabahı hayata gözlerini yumdu.
Haydar Işık, 1 Eylül 1937’de Dersim Nazimiye’de tek odalı bir evde dünyaya geldi.
Muş ve Dersim’de üç yıl köy öğretmenliği, Nazımiye, Nallıhan ve İzmir’de ortaokul öğretmenliği yaptı. 1974 yılında Ege Üniversitesi Eczacılık Yüksek Okulu’nu bitirdi.
Daha sonra Almanya’ya göç eden Işık, Türk devlet sömürgeciliğine karşı yoğun emek harcadı. Özellikle tarih, direniş ve özgürlük için edebiyata yöneldi ve çok sayıda eser bıraktı.
Dersimli Memik Ağa, Dersim Tertelesi, Almanya’da Yitenler, Mülteci Munzur, Arevik, Şafağı Beklemeyeceğiz, Xecê’nin Dersim Kefareti, Şerkoy’dan Selahaddin Eyyubiye, Son Sığınma, Bitlis Beyi Abdal Han bunlar arasında yer alıyor. Birçok kitabı Almancaya çevrilirken, kendisi de bir çok kitabın çevirisini yaptı.
‘GENÇ OLSAYDIM KÜRDİSTAN DAĞLARINDA OLURDUM’
Haydar Işık, 70 yaşındayken Alman polisi tarafından evi basılmış ve kelepçeli halde mahkeme önüne çıkarılmıştı. Terörist olmakla suçlanan Işık Mahkeme Başkanı’na şunları söylemişti:
“Devletiniz, Türkiye’ye yardım ederken, direngen Kürtleri terörize ediyor. PKK yasağını sürdürüyor. Bu suretle Türkiye’ye ‘istediğini yapabilirsin’ demek istiyor. Türkiye’de Kürtlere reva görülen baskı ve yasakları burada da sürdürüyor. Genç olsaydım karşınızda değil, Kürdistan dağlarında olurdum.”
Gazeteci Ferda Çetin, 30 Aralık 2020’da Haydar Işık’a ilişkin Yeni Özgür Politika gazetesinde yayınlanan makalesinde şu sözlerini aktarmıştı:
“Haydar Işık, Kürdistan tarihini ve geçmişi unutturmaya çalışanlara karşı da amansız bir savaş yürütüyor. Günceli irdelerken, geçmişten anekdotlar ve karşılaştırmalar yaparak sömürgeciliğin hafıza silme eylemine, hafızayı diri tutma ve hafıza oluşturma eylemiyle karşılık veriyor.
Sözlüğe göre, cesur, hiçbir şeyden korkmayan yiğit kimselere ‘Haydar’ deniliyormuş. Cesareti ve cüreti isminden geliyor herhalde.”
BAŞSAĞLIĞI MESAJI
Almanya Kürdistanlı Toplumlar Federasyonu FCK BW-Bayern, Işık için başsağlığı dileğinde bulundu.
Federasyon, şunları ifade etti: “Hayatı boyunca çizgisinden ve özgürlük mücadelesine olan bağlılığından taviz vermeyen duruşuyla Haydar Hoca aynı zamanda Kürt aydını olarak da bir örnek ve değer olmayı başarmıştır. Araştırma ve yazma eserleriyle demokratik çevrelerde olduğu kadar yaşadığı Münih şehrinde Alman kamuoyunda da tanınan ve sevilen Haydar Işık Hocayı, çabalarını ve değerli çalışmalarını unutmayacağız. Kürdistan’da eşit, barış içinde demokratik bir toplum yaratarak Haydar Hocanın da hayalini kurduğu özgür ülkeyi gerçekleştirecek ve onun gibi nice aydın ve fedakâr insanımızın ruhunun şad olmasını sağlayacağız. Bu duygu ve azimle tekrar Haydar Işık Hocanın ruhu şad olsun, ışıklar içinde uyusun, hepimizin başı sağ olsun, diyoruz.”