Son yıllarda trafiğe alternatif bir çözüm üreten moped sektörüyle ilgili 2021 Küresel Moped Pazarı Raporu, geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Rapora göre paylaşımlı moped pazarı dünya çapında toplam 12 milyon kullanıcıya ulaştı. Pandemi döneminde yaşanan zorluklara ve sokağa çıkma yasaklarına rağmen bu artışın oldukça önemli olduğuna dikkat çeken GO Sharing Türkiye Ülke Müdürü Anıl Ünkaya, paylaşımlı moped sektöründe yaşanan gelişmeleri ve rapordaki önemli noktaları aktarıyor.
Küresel boyutta son bir yılda moped dünyasında yaşanan gelişmeleri, yenilikleri ve yapılan araştırmaları içeren 2021 Küresel Moped Pazarı Raporu yayınlandı. E-moped uygulamalarına yapılan kayıtların %33 arttığını gösteren rapora göre paylaşımlı moped pazarı dünya çapında toplam 12 milyon kullanıcıya ulaştı. Moped hizmeti verilen şehir sayısı ise %43 artarak 175’e ulaştı. Raporda, paylaşımlı moped kullanıcılarının 3’te 2’sinin erkek olduğu da belirtildi. Hollanda merkezli paylaşımlı mobilite girişimi GO Sharing pazardaki lider şirketlerden biri oldu. Ayrıca raporda paylaşımlı moped pazarında en çok büyümenin Tayvan ve ABD’de yaşandığı, en güçlü büyümenin ise Batı Avrupa bölgesinde olduğu belirtildi. 2021 yılında da etkilerini göstermeye devam eden pandemiden dolayı evlere kapandığımız dönemde bile sektörün büyüdüğüne ve tüm dünyadaki paylaşımlı moped sayısının 110 bine ulaştığına dikkat çeken GO Sharing Türkiye Ülke Müdürü Anıl Ünkaya, sektördeki önemli gelişmeleri paylaşıyor.
Paylaşımlı Moped Pazarında Avrupa ve Tayvan Başı Çekiyor
Yayınlanan rapora göre, küresel çapta geçtiğimiz yıl paylaşımlı moped pazarı pandemiye rağmen ciddi bir büyüme gösterdi. Pazar büyüklüğünde İspanya lider konumda bulunurken İspanya’yı Tayvan ve Almanya takip ediyor. En güçlü büyümeye sahip bölge Batı Avrupa olurken, Tayvan ve ABD sırayla en çok büyüyen moped pazarları arasında yerini aldı.
47 Şehirde Birden Fazla Paylaşımlı Moped Markası Hizmet Veriyor
Rapora göre, en az 2 e-moped paylaşım markasının faaliyet gösterdiği şehirlerin sayısı bu yıl 47 oldu. Pazarın kriterlerini ise Avrupa ve Tayvan belirliyor. 175 ülke arasında en çok mopede sahip şehirler arasında 10 bin mopedle birinciliğe oynayan Taipei şehrini Paris, Barcelona, Madrid ve Berlin’in takip ettiğini aktaran Anıl Ünkaya, “Rekabet Şehirleri” olarak adlandırılan bu şehirler arasında pazar payı konusunda ciddi bir rekabetin olduğunun altını çizerken, her 4 paylaşımlı moped şehrinden 1’inde de bu mücadelenin yaşandığını belirtiyor.
Anıl Ünkaya: “Kriz Anlarına Hızlı Uyum Sağlıyoruz!”
Geçtiğimiz yıl boyunca e-moped sektörünün büyümesiyle ilgili GO Sharing Türkiye Ülke Müdürü Anıl Ünkaya, “Evlerimize kapandığımız bir dönemde şehirlerarası yolculuklar da dahil olmak üzere tüm ulaşımlarda bir azalma gerçekleşti. Buna rağmen e-moped dünyasında yaşanan %33’lük artış sektörün sunduğu alternatif ulaşım modeline ihtiyacın arttığını gösteriyor. Moped hizmeti verilen şehirlerin sayısının da %43’lük bir artışla 175’e ulaştığını görüyoruz. Önümüzdeki yıllarda da bu ihtiyacın ve ulaşımda paylaşımlı mobilite alternatiflerinin artacağını öngörüyoruz.” yorumunda bulundu.
GO Sharing
GO Sharing, 2019 yılında kurulan Hollandalı bir mobilite girişimidir. Geleceğin atıksız şehirlerinin şekillenmesinde mikromobilitenin önemli bir rol oynadığına inanan GO Sharing, geleneksel ulaşım çözümlerine alternatif olarak sunduğu çevre dostu elektrikli ve paylaşımlı araçlar ile daha yaşanabilir yeşil bir dünyaya katkı sağlamayı misyon edinmektedir. Bu doğrultuda küresel olarak, şehir içi mobilitenin geleneksel araç sahipliğinden paylaşımlı sistemlerle ortak kullanıma doğru evrilmesi için çalışmaktadır.
GO Sharing şu anda Hollanda, Avusturya (Viyana), Belçika (Brüksel, Antwerp), Almanya (Köln, Düsseldorf, Saarbrücken, Neuss) ve Türkiye’de (İstanbul) 10.000’den fazla paylaşımlı e-moped, bisiklet ve otomobil ile faaliyet göstermektedir. Araçlar %100 elektriklidir ve sürdürülebilir elektrikle çalışmaktadır.