Gaz zengini Katar emirliği, özellikle Dünya Kupası’nın büyük şantiyelerinde Asya’dan gelen yüz binlerce işçiye yapılan muamele nedeniyle uluslararası sivil toplum örgütleri tarafından düzenli olarak kınanıyor.
BM’ye bağlı ILO’ya göre 2020’de ölen göçmen işçilerin çoğu, çoğunlukla işyerlerinde düşme veya trafik kazalarında öldü.
Geçen yıl toplam 50 göçmen işçinin öldüğünü belirten ILO, ayrıca, 506 göçmen işçi ciddi şekilde yaralandığını ve 37 bin 600 kişi hafif veya orta derecede yaralandığını kaydetti.
ILO’nun Katar ofisinin başkanı Max Tunon, yaptığı açıklamada, verilerin „sistematik olarak toplanmadığını“ belirterek, tüm verileri bir araya getiren „ulusal bir platform“ kurulmasını istedi.
Tunon, “Acilen harekete geçmeliyiz çünkü her rakamın arkasında bir işçi ve ailesi var” dedi.
Max Tunon, „Bir diğer önemli öneri, işle ilgili olarak sınıflandırılmayan, ancak olabilecek ölüm nedenlerini daha iyi araştırmaktır“ diye ekledi.
Katar, raporun yayınlanmasını “coşkuyla” karşılayarak, raporun ülkenin çalışanlarının hakları konusunda şeffaf bir şekilde işbirliği yapma taahhüdünü yansıttığını savundu.
AFP’nin haberine göre bir hükümet sözcüsü, „Katar raporun tavsiyelerini inceliyor ve ILO ile çalışmaya devam edecek“ dedi.
Katar, ülkede sayıları iki milyondan fazla olan göçmen işçilerin çalışma koşullarını iyileştirmek için çok şey yaptığını iddia ediyor. Körfez Emirliği, Dünya Kupası’nın verilmesinden bu yana, asgari ücretin getirilmesi ve işverenleri daha kolay değiştirme olasılığı da dahil olmak üzere çeşitli reformlar duyurdu.
Ancak sivil toplum örgütleri bu reformların uygulanması gecikti. Katar yönetimi, şubat ayında İngiliz The Guardian gazetesinin 2010’dan bu yana Katar’da 6.500’den fazla göçmen işçinin öldüğü yönündeki haberlerini şiddetle reddetmiş, ancak ölümlerin kesin sayısını açıklamamıştı.