Manfred Steiner, bir doktor olarak başarılı ve üretken bir kariyere sahip oldu ve nesiller boyu tıp öğrencilerinin hematoloji hakkında bilgi edinmesine yardımcı oldu. Ama başından beri, başka bir şey yapması gerektiğine dair bir his vardı: Fizik okumak. 89 yaşında, sonunda bu hayalini gerçekleştirerek, ABD’nin Rhode Island Eyaletinde bulunan Brown Üniversitesi’nden doktora derecesini aldı.
90 yaşına girmesine haftalar kalmış olan Steiner, „Bu benim üçüncü doktoram ama bunu bu yaşta yapmış olmama gerçekten çok değer veriyorum“ dedi.
Steiner, „Bosonizasyonun Geometrik Yorumunun Düzeltilmesi” başlıklı tezini başarılı bir şekilde savunduğunu açıklarken, „Gerçekten dünyanın zirvesindeyim“ dedi.
Viyana’da büyüyen Steiner, İkinci Dünya Savaşı sona erdiğinde bir gençti. O zamana kadar fiziğe hayrandı. Ailesinin tavsiyesi üzerine onun yerine tıp kariyerine devam etmeye karar verdi. Ancak fizik içinde hep ukde olarak kaldı.
Steiner, fiziğin onu nasıl çektiğini de anlattı:
„50’lerin başında tıp öğrencisiyken, tıp fakültesine çok yakın olan fizik enstitüsüne gizlice girer ve orada bazı konuşmalar dinlerdim çünkü kuantum fiziği ile çok ilgiliydim; özellikle kuantum fiziği… O zamanki yeni şeyler.“
„Femtometrelerin mesafeleri hakkında konuştuğunuz kuantum alanı için geçerli olan yasaların“ – veya bir metrenin katrilyonda biri – ışık yılı ölçümleriyle astronomi için de geçerli olmasına her zaman şaşırdım.”
„Yine de fiziksel yasalar tamamen aynıydı, iki uç noktayı da içeriyordu. Ve fizikteki kesinlik, beni her zaman büyüledi. Ve elbette, fiziğin bir tür dili olan matematiği her zaman sevmişimdir.“
Steiner, hayatının çoğunu akademik tıpta geçirdiği için mutlu olduğunu da söylüyor. „Ama tıpta çok fazla değişken var ve bilirsiniz, çok fazla belirsizlik var“ diye ekledi.
Steiner, Viyana’dan kalıcı olarak ABD’ye taşındığında, tıp ve hematoloji, Tufts Üniversitesi ve MIT’de eğitim üzerine odaklandı. Daha sonra Brown’da profesör oldu ve üniversitenin tıp fakültesinde hematoloji bölümünü yönetti.
Ancak Steiner, 2000 yılında tıp kariyerinden emekli olduktan sonra fizik arzusunu kaşıyabildi. MIT’de ders almaya başladı.
Bir de gençlere tavsiyesi var Steiner’in: „Bir hayaliniz varsa, o hayalin peşinden gidin. Ondan vazgeçmeyin. İşe yaramazsa, başka bir şeye geçebilirsiniz”
İleriki yaşamı için de şunları söylüyor: „Aklım tamam dediği sürece devam etmek istiyorum, teorik fizikle ilgili bazı çalışmalar yapacağım. Laboratuvara ihtiyacım yok. Sadece bir bilgisayara, kağıt ve kaleme ihtiyacım var.“