AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetiminde olduğu Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ile ilgili gazeteci Metin Cihan aracılığıyla sızdırılan belgeler gündemde kalmaya devam ediyor. Daha önce gazeteci Cihan aracılığıyla yayımlanan belgelerde TÜGVA eliyle yargı, emniyet ve ordudaki kadrolaşma; TÜGVA yöneticilerinin devlet kurumlarından aldıkları maaşlar ortaya çıkmıştı.’dan yeni sızıntılar
Piyasa değerinin altında kira bedeli teklif ettikleri binaya çökmek için “Konuyu reis takip ediyor” yöntemi!
Buse Söğütlü
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetiminde olduğu Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ile ilgili gazeteci Metin Cihan aracılığıyla sızdırılan belgeler gündemde kalmaya devam ediyor. Daha önce gazeteci Cihan aracılığıyla yayımlanan belgelerde TÜGVA eliyle yargı, emniyet ve ordudaki kadrolaşma; TÜGVA yöneticilerinin devlet kurumlarından aldıkları maaşlar ortaya çıkmıştı.
Cihan’ın diğer gazetecilerin incelemesine açtığı güncel belgelerde ise TÜGVA’nın, Gülen cemaatine ait yurt ve binalara nasıl çöktüğü, yurt binalarının tahsisi konusunda AKP milletvekilleri ve devlet görevlilerini nasıl “araya koyduğu” bir kez daha tescillendi.
Isparta: Cemaat soruşturması nedeniyle mühürlenen yurt binasının mührünü açtırmak için valiyi araya koymak istemişler
15 Ağustos 2016 tarihinde, yani 15 Temmuz başarısız askeri darbe girişiminden tam bir ay sonra, TÜGVA Isparta Temsilciliği’nden gönderilen “Çözüm Rapor Formu”nda Gülen cemaatine ait olduğu iddia edilen Hayırlar Vakfı’na ait mülkün kiralanmak istendiğine ilişkin bilgiler yer alıyor. Formda, vakfın geçirdiği “FETÖ soruşturması” nedeniyle yurt binasının mühürlendiği ve daha önce TÜGVA’ya verilmesi kararlaştırılan bu binadaki “mühür” sorununun dönemin Isparta Valisi Şehmus Günaydın’ın araya girmesiyle çözülebileceği ifade ediliyor.
“İstediğiniz bina olmaz size FETÖ’ye ait bina verelim”
TÜGVA Bitlis İl Temsilciliği’ne ait olduğu belirtilen bir belgeye göre, KYK yurdu olarak kullanılan ve belgenin kaleme alındığı tarihten kısa süre önce boşaltılarak Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne devredilen bir binanın TÜGVA’ya tahsisi sürecindeki sıkıntılar dile getiriliyor. Dönemin AKP Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz’ün, kendisiyle görüşen TÜGVA temsilcilerine konuyla ilgili “yardımcı olacağını” söylediği ve yine dönemin Bitlis Valisi Ahmet Çınar’ın da konuya olumlu baktığı ifade ediliyor. Ancak belgede, Vali Çınar’ın “…diğer STK’lara karşı zor duruma düşeceğini” söylediği ifade edilerek binanın tahsisi sorunu nedeniyle Defterdarlık’ın TÜGVA’ya Gülen cemaati yurtlarını “tavsiye” ettiği görülüyor.
İlginç yöntemler: Hakime ulaşıp bilirkişi kararını etkilemek, “konuyu reis takip ediyor’ şeklinde korkutmak
Yine belgelerde yer alan ilginç bir ayrıntı da Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetiminde olduğu TÜGVA’nın “sorunlarını” nasıl çözdüğünü kanıtlıyor. Maraş’tan yazılan 28 Haziran 2016 tarihli bir “Çözüm Rapor Formu”nda kayyum heyeti yönetiminde olan ve kirasının piyasa değeri 70-75 bin TL olan binaya 60 bin TL teklifle müşteri oldukları ancak “bürokrasiye maruz kaldıkları” ifade ediliyor. Konunun çözümü için temsilcilikten sunulan çözümler ise oldukça çarpıcı.
Formun “Çözüm Yolları” bölümünde şu ifadeler yer alıyor:
“1. Hakime ulaşıp bilirkişi raporunu 60 bin tutarlarında tutmak.
2. İl başkanını arayıp konuyu reis takip ediyor şeklinde korkutmak
3. Kayyum avukatı arayıp konuyu reis takip ediyor şeklinde korkutmak”
Gençlik ve Spor Bakanı, külliye sözü vermiş; TÜGVA Diyarbakır Valisi’ni şikayet etmiş
17 Ocak 2017 tarihinde “Gençlik Spor Bakanı’nın Diyarbakır’a Külliye Sözü” başlığıyla gönderilen “Çözüm Rapor Formu”nda ise dönemin Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın 8 Aralık 2016 tarihinde kente yaptığı ziyarette Diyarbakır’a bir Gençlik Külliyesi yapılması sözü verdiği yazılıyor. Külliye için 3 bölgede çalışmalar yapıldığı ve buralara ilişkin dosyaların hazırlandığı belirtilerek binaların fiziki durumlarına dair ayrıntılı bilgiler veriliyor.
Tek tek ve üç dosya halinde ele alınan binaların TÜGVA’ya nasıl tahsis edileceği konusu ise ayrı ayrı ele alınıyor. Binaların önce TÜGVA’ya tahsisinin yapılıp sonra Bakanlık tarafından yapımının üstlenilmesi, Bakanlık’a tahsisi ve inşasından sonra TÜGVA’ya tahsis edilmesi; Hazine arazisi olan binanın ise dönemin Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ile görüşülerek vakfa tahsisinin gerçekleştirilmesi gibi çözüm yolları ifade ediliyor.
Bakanlar, TÜGVA için valilere talimatlar vermiş
Formun son bölümünde ise Vali Aksoy, TÜGVA Genel Merkezi’ne şikayet edildiği görülüyor. “Not” ibaresiyle verilen bilgiler şöyle:
“İl Valisi vakfımız kurulduğundan beri, vakfımıza hiçbir şekilde destek olmamıştır. 1 yılı aşkın süredir kendisini il yönetim kurulu olarak ziyaret talebimize bile karşılık vermemiştir. İl İHO Platform toplantısında Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkçi Bey’in il binamız için yardım edilmesi talimatına rağmen hiçbir şekilde yardım etmemiştir hatta Cumhurbaşkanımızın ilimizi ziyareti sırasında Mustafa Varank Bey’in TÜGVA’ya yardımcı olun talimatına rağmen hiçbir gelişme olmamıştır. Dolayısıyla bundan sonra da destek olacağı pek düşünülmemektedir.
“Valilik bilgilendirilmesin” talebi
Hatta mümkünse kendisini bilgilendirmeden bakanlık üzerinden çözülmesi daha uygun olacağı müzakere edilmektedir, zira olacak işi bozması ihtimali söz konusudur.”