in ,

Meclis’in ilk hedefi sosyal medya

Meclis

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un sunuş konuşması ile başlayacak özel oturum, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşması ile sürecek.

Meclis, 75 günlük aranın ardından yasama çalışmalarına yeniden başlıyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin beşinci yasama yılında öncelikli gündem yine halkın temel sorunları değil, AKP’nin tartışmalı düzenlemeleri olacak.

18 Temmuz’da kesintisiz 24 saatlik mesainin ardından tatile giren TBMM, bugün saat 14.00’te özel oturumla mesaiye başlayacak. TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un sunuş konuşması ile başlayacak özel oturum, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşması ile sürecek. Son olarak Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yemin etmesinin ardından oturum kapanacak.


Son dönemde tartışmalı düzenlemelere imza atan TBMM, Salı günü yasama çalışmalarına başlayacak. Meclis Genel Kurulu’nun ilk gündem maddesi, iklim değişikliğiyle mücadeleyi içeren Paris İklim Anlaşması’nın onaylanmasını uygun bulan teklif olacak. İktidarın planladığı öncelikli düzenlemeler arasında sosyal medya düzenlemesi de bulunuyor. İktidar kurmayları, bazı sosyal medya paylaşımları için yeni yaptırımlar, erişim sınırlamaları ve artırılmış hapis cezaları getirmeyi planlıyor. AKP bu düzenleme ile ayrıca “Sosyal Medya Başkanlığı” da kurmaya hazırlanıyor.

SPOR KULÜPLERİ İKTİDARIN HEDEFİNDE

AKP’nin yıllardır hizaya çekmek için uğraştığı spor kulüpleri de Meclis’in yeni döneminde öncelikli gündem maddeleri arasında yer alacak. Edinilen bilgiye göre, bu konudaki yasal düzenleme hazırlığında sona gelen AKP, kulüp yöneticilerinin kendi dönemlerindeki borçlarından sorumlu tutmak ve kulüpleri dernek statüsünden çıkarıp anonim şirket statüsüne getirmek istiyor. Kurumlar Vergisi ve Vergi Usul Kanunu’nda değişiklik, AKP ile MHP’nin üzerine anlaşmaya vardığı bir diğer konu başlığı. Buna göre, “bürokratik işlemleri azaltma, mükellefleri rahatlatma” gibi gerekçelerle dijital ortama yönelik düzenlemeler yapılacak, yurttaşların hatalı işlemlere karşı itiraz yolları da dijital ortamla sınırlandırılacak.

Cumhur İttifakı’ndaki oy kayıplarının ardından başlayan Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu’nda değişiklik çalışmalarında ise şimdilik acele etmeyen iktidar partisi, bu düzenlemeyi yeni yıla bırakmak istiyor.

YASAMA YILINI DEĞERLENDİRDİ

TBMM Başkanı Şentop, yeni dönem öncesinde 4’üncü Yasama Yılı’nı değerlendirdi. Dün TBMM’de konuşan Şentop, dokunulmazlık dosyaları ve önergeler hakkında bilgi verdi. TBMM’nin geçmiş yıllara oranla çalışmalarının arttığını da iddia eden Şentop, yeni Anayasa ihtiyacından bahsetti. Şentop, şunları söyledi:

“TBMM’ye 27. dönemde sevk edilen ‚milletvekili dokunulmazlık dosya sayısı‘ bin 359’a ulaştı. Dört yeni Meclis Araştırması Komisyonu kuruldu. 26 genel görüşme önergesi verildi. 23’ü genel kurul gündeminde, iki önerge ise işlemdedir. TBMM Başkanlığı’na verilen kağıtlarda kaba ve yaralayıcı ifadelerin yer almaması gerekmektedir. Eğer iç tüzük hükümlerini katı bir şekilde uygulasak, bir müsamaha göstermesem soru önergelerinin büyük bir bölümünün iade edilmesi gerekir. 27. yasama döneminin tamamında geçerli olan önergelerinin iade oranı yüzde 1.89 olduğu görülmektedir.”

“Türkiye’nin yeni Anayasa’ya ihtiyacı var. TBMM hem hukuken hem de siyaseten yeni anayasayı yapacak güçte. Ciddi ve samimi bir irade olursa yeni anayasa yapılabilir.”

BirGün

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Emirates bringt zum Eröffnungstag der Weltausstellung in Dubai Flugzeuge mit Expo 2020

Erstes CO2-neutrales Schiff sticht in See