Meksika, Peru, Salvador, Şili ve Kolombiya başta olmak üzere çok sayıda ülkede kadınlar, gebeliğe gönüllü son verilmesinin yasallaştırılması mücadelesini sembolize eden yeşil fularlarla sokaklara çıktı. Eylemlerde “Yasal kürtaj hemen şimdi”, “Karar verme hakkı” gibi pankartlar taşındı.
Salvador’da tüm koşullarda kürtaj yasaklı ve 8 yıla varan hapis cezaları öngörüyor. Mevcut durumda 17 kadın acil obstetrik tedavi gördükten sonra “ağırlaştırılmış cinayet” suçlamasıyla cezaevinde bulunuyor.
Buna karşı yüzlerce Salvadorlu kadın sınırlı koşullar altında kürtaja onay veren bir yasa tasarısı sundular.
Meksika’da Yüksek Mahkeme’nin kürtajın cezalandırılmasının anayasaya aykırı olduğu kararından birkaç hafta sonra Meksiko’da kadınlar eylem yaptı. Eylemde kadına yönelik şiddete tepki gösterildi. Resmi verilere göre ocak ile ağustos arasında en az 672 kadın katledildi.
Kolombiya’da “La Mesa por la Vida y la Salud de las Mujeres” isimli kolektifin bir raporuna göre 2005 yılından bu yana 205 dolayında kadın kürtaj olduğu için mahkum edildi. Bu ülkede kürtaj sadece fetal malformasyon, anne için ölümcül risk veya cinsel istismar sonucu ortaya çıkan durumlarda yasal. Bogota’da yüzlerce kadın bu kısıtlamalardan arındırılmış bir kürtaj hakkı talep etmek için Kongre’nin önünde toplandı.
Peru’nun başkenti Lima’da kürtaj hakkı talep eden genç kadınlar “Kürtaj hakkı vermeyen bir devlet feminisid bir devlettir” yazılı pankart açtı.
Peru’nun yeni solcu Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, toplumsal konularda muhafazakar bir eğilime sahip. Seçim kampanyası sırasında bir çok kez kürtaj hakkı talebini reddetmişti.