in

Sonbahar mevsimi ne zaman başlıyor ve bitiyor?

Sonbahar

Melankoliklerin en sevdiği mevsim olan sonbahar, 22 Eylül ile 21 Aralık günleri arasında yaşanıyor. Sonbahar ekinoksu ise 23 Eylül'de başlar ve bu tarihte gece ve gündüz eşit olur.

Melankoliklerin en sevdiği mevsim olan sonbahar, 22 Eylül ile 21 Aralık günleri arasında yaşanıyor. Sonbahar ekinoksu ise 23 Eylül’de başlar ve bu tarihte gece ve gündüz eşit olur. Sonbaharda gündüzler kısalır, geceler uzar, güneş, erken batar. İşte, sonbahar özellikleri…

Özel günler için doodle hazırlayan Google, sonbahar mevsiminin resmen başlamasını kutlamak için anasayfasını değiştirdi. Doodle tasarımında 22 Eylül ’sonbahar mevsimi‘ etiketiyle sonbaharla ilgili içerikleri tek bir sayfada kullanıcılara sunuyor.

SONBAHAR MEVSİMİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Aşk mevsimi olarak da adlandırılan sonbahar mevsimi, coğrafya bilgilerine göre 22 Eylül’de başlayıp 21 Aralık’ta sona eriyor.

Sonbahar ekinoksu ise 23 Eylül’de gerçekleşiyor ve bu tarihte gece ve gündüz eşit oluyor.

Yaz ve kış mevsimleri arasında yer alan sonbahar; Kuzey yarımkürede eylül, ekim ve kasım; Güney yarımkürede ise mart, nisan ve mayıs aylarına denk geliyor.

SONBAHAR MEVSİMİ ÖZELLİKLERİ NELER?

Güz, hazan ve bağ bozumu adları ile de bilinen sonbahar, yaz ile kış mevsimleri arasındaki mevsimdir. Bu dönemde gündüzler kısalır, geceler uzar. Güneş, erken batar. Daha az ısı ve ışık verir.

Serin, yağmurlu ve rüzgarlı günlerin sayısı artar. Kış mevsiminin habercisi durumundadır. Ağaçların yaprakları sararmaya ve dökülmeye başlar. İğne yapraklı ağaçlar yapraklarını dökmezler.

SONBAHAR EKİNOKSU NEDİR?

23 Eylül, sonbahar mevsiminin ilk günü olarak kabul edilir ve ekinoks olarak adlandırılır. Kuzey ve Güney yarımküre, güneş ışınları öğle vаkti ekvatora 90 derecelik açıyla düşer. Gölge boyu ekvatorda sıfırdır.

Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney yarımküreye dik düşmеye başlar. Bu tarihten itibаren Kuzey yarımkürede geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Güney yarımkürede ise tam tersi olur. Bu tarih Kuzey yarımkürede sonbahar, Güney yarımkürede ilkbahar başlangıcıdır.

Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktаsında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası’nda 6 aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise 6 aylık gündüzün başlangıcıdır.

Karar

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Bundesregierung minimiert Plastikanteil im Bioabfall

Vier sehr gut im Geschmack