Lübnan, Beyrut limanında 3 Ağustos 2020’de yaşanan patlamadan sonra Başbakan Hasan Diab’ın istifasından bu yana hükümetsizdi.
Hükümet kurmak için görevlendirilen Necib Mikati, öğleden sonra Cumhurbaşkanı Michel Aun ile görüştü. Her iki yönetici, parlamento başkanı Nabih Berri’nin hazır bulunduğu bir sırada yeni hükümet kararnamesini imzaladı.
Necib Mikati daha önce de 2005 ile 2011-2013 yılları arasında iki kez hükümet kabinesine başkanlık etmişti.
Yeni hükümette mevcut siyaset dünyasının dışında da isimlerin olduğu belirtiliyor. Bazılarının imajı halen iyi durumda. Ancak devlet hastanesi Refik Hariri’nin Müdürü Firas Abiad için aynı durum sözkonusu değil
Bakanlar Kurulu Genel Sekreteri Mahmud Makiyye, 24 bakandan oluşan hükümetin ilk toplantısını pazartesi günü yapacağını açıkladı.
Beyrut’ta 4 Ağustos 2020’de 200’ü aşkın kişinin hayatını kaybettiği patlamadan birkaç gün sonra Hasan Diab başbakanlıktan istifa etmek zorunda kalmıştı.
2019 yazından bu yana ülkenin içine girdiği yeni ekonomik kriz giderek derinleşti. Dünya Bankası, Lübnan’daki krizi 1850 yılından bu yana dünyadaki en kötü krizlerden biri olarak değerlendirdi.
Uluslararası toplum da hayati bazı reformların gerçekleşmesi için yeni hükümetin kurulması yönünde baskı yapıyordu.
Yüksek enflasyon ve işçi kıyımlarının yaşandığı ülkede BM’ye göre halkın yüzde 78’i yoksulluk sınırı altında yaşıyor.
Dünya Bankası ülkedeki sert ekonomik çöküşlerin genellikle bir savaşın sonucu olduğunu belirtiyor. Ancak son 18 ayda yaşanan ekonomik kriz, geniş bir şekilde siyasi elitin kötü yönetimi ve yolsuzlukları ile açıklanıyor.
Dünya Bankası, “Lübnanlı yöneticilerin zorluklara verdiği siyasi tepkiler üzücü bir şekilde yetersiz kaldı” diyor.