Koronavirüsün dünyayı etkisine aldığı son 18 aydan bu yana milyarlarca insan işlerini internet üzerindeki toplantı uygulamalarıyla halledip, alışverişlerini online websitelerinden yapıyor. Bugün birçok insan TV, film ve dizileri internetten izliyor.
Sanal dünyadaki bu büyüme elbette ki fiziki dünyada yer kaplıyor. Özellikle son dönemde internet sayfalarının hizmet verdiği data merkezlerinin inşaatında büyük patlama yaşandı.
ABD, Hindistan, Çin ve Avrupa data merkezlerine talep konusunda patlama yaşanan belli başlı ülkelerden.
Uzmanlar data merkezlerinin çevresel etkileri konusunda ise oldukça endişeli. Halihazırda data merkezleri dünyadaki elektrik tüketiminin yüzde 1’ini gerçekleştiriyor. Amazon ve Google gibi dev data merkezleri kullanan şirketler ise sadece serverlarının kurulduğu alanları serin tutmak için milyarlarca ton su kullanıyorlar.
DW’ye konulan Uluslararası Enerji Ajansından George Kamiya, data merkezlerinin sayısında yaşanan artışa dikkat çekerek bu sektördeki şirketlerin enerji ve kaynak tasarrufu konusunda çok daha fazla şey yapabileceğini dile getirdi.
Son 10 yıl içinde data merkezlerinin enerji harcamalarında bir düşüş görülmediğini belirten Kamiya, henüz bu alandaki faaliyetlerin çevre üzerindeki gerçek etkisi konusunda çok kapsamlı bir araştırma yapılmadığını da dile getirdi.
Uzmanlar önümüzdeki 5 yıl içinde data merkezlerinin genişleme oranını günümüzün 3 katı olarak hesaplıyor. DCP adlı bir danışmanlık şirketinin sağladığı verilere göre ise data merkezlerinin bu dönem içindeki cirosu 15 milyar dolar olacak.
Bu büyümenin başını internetin üç devi Google, Apple ve Amazon çekiyor. Her üç kuruluşun da yeni nesil data merkezleri kurma projelerinin çevreye minimal zarar vereceği iddia edilirken uzmanlar bu alanda daha sıkı denetim mekanizmaları kurulmasını talep ediyor.