in

Dünyanın en yüksek dağına pedal çevirmek

Çin

“Dağlara tırmanırken oksijen sıkıntısı oluyor. Bu insanı çökertebilir bile.”

Fu Qisheng, Çin’in Tibet Özerk Bölgesi’nde bulunan Qomolangma Dağı’ndaki, Batı’da bilinen adıyla Everest Dağı’ndaki ana kamp alanına vardığında gözyaşlarını tutamadı ve dağın önünde siyah bisikletiyle fotoğraflarını çekti.

Lhasa’dan yola çıkıp dinlenmek üzere Everest Dağı eteklerine gelen Fu Qisheng, “Qomolangma Dağı bütün azametiyle karşımda duruyor. İyi ki onca yolu bisikletimle buraya gelme kararı almışım. Bana çok iyi geldi.” diye konuştu.

60 yaşındaki Fu, Çin’in kuzeybatısında yer alan Ningxia Hui Özerk Bölgesi’nin merkez kenti Yinchuan’da yaşıyor. Bisiklet sürme aşkı yıllar önce başlamıştı, ancak eskiden sadece işe giderken ya da haftasonları ve resmi tatillerde bisiklet sürebiliyordu. 2019 yılında emekli olan Fu, o günden itibaren bisikletle gezmeye daha çok zaman ayırmaya başladı.

Fu, bisiklet ile seyahat macerasıyla ilgili şunları söyledi:

“Son üç yılda her yıl yaklaşık 10 bin km kat ettim. Bisikletle seyahat etmek sadece Çin’deki birbirinden güzel dağ ve ırmak manzaralarını daha iyi ve yakından görmeme imkan tanımakla kalmadı, aynı zamanda formumu korumamı da sağladı.”

Lhasa’ya bisikletle gitmek, Fu’nun uzun zamandır hayaliydi. Yaklaşık yarım yıllık bir hazırlık sürecinin ardından, takvimler 22 Mayıs’ı gösterdiğinde Fu, ailesine ve arkadaşlarına veda ederek yola çıktı.

Yolculuğundan bahsederken Fu, “Lhasa’ya giderken günde 100 km bisiklet sürdüm. Pek çok zorlukla başa çıkmak mecburiyetinde kaldım. Bazen sis, bazen fırtına ile karşılaştım. Bunlar beni bazen çok yordu.” ifadelerini kullandı.

Everest Dağı’na ulaşmak 82 gün sürdü. Fu, 82 günde 5 bin 600 km pedal çevirdi ve Gansu, Sichuan, Yunnan ile Tibet gibi eyalet ve bölgelerden geçti.

En büyük zorluk bisikletle dağlara tırmanmaktı. Fu, “Dağlara tırmanırken oksijen sıkıntısı oluyor. Bu insanı çökertebilir bile.” dedi.

Fu, yolcuğuna bilimsel bir yaklaşımla hazırlanmasının, bu tür zorlukları aşması ve hedeflediği destinasyona varmasındaki en büyük etken olduğuna inanıyor.

Fu, bisiklet sürerek idman yapmanın yanı sıra, geçen yıl ekim ayından itibaren her hafta kilometrelerce koştu. Nisan sonunda haftada 4 kez 15 km koşar hale gelmişti. Fu, iyi bir hazırlık olmadan başarıyı yakalamanın mümkün olmadığını söylüyor.

Fu, yolculuğu sırasında karşılaştıklarını, gördüklerini ve duyduklarını sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı. Bu sayede çok sayıda takipçi de kazandı. Fu, bu konuda şunları kaydetti:

“Ailem, arkadaşlarım ve Çin’in dört bir yanındaki bisikletçiler bana büyük destek ve cesaret verdiler. Onlar olmasaydı belki de başaramayacaktım.”

Gelecek için daha büyük planlar yaptığını aktaran Fu, “Bisiklet sürmek hayatımın ayrılmaz bir parçası artık. Her yıl bisiklet sürmeye devam edeceğim ve Çin’in tamamını bisikletle gezme hayalimi gerçekleştirmeye çalışacağım.” dedi.

CRI

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Von gut bis mangelhaft

Hilfe für eine Perle heimischer Flüsse und Bäche