in ,

Çin efsanesinden esinlenen animasyon filmi “Beyaz Yılan 2” gösterimde

“Beyaz Yılan 2: Yeşil Yılanın Sıkıntısı ”

White Snake 2: The Tribulation of Green Snake

Çinli genç yönetmen Huang Jiakang’ın (Amp Wong) en son yapımı “Beyaz Yılan 2: Yeşil Yılanın Sıkıntısı ”(Çince: İngilizce: White Snake 2: The Tribulation of Green Snake) 23 Temmuz’da sinemalarda gösterime girdi.

Yönetmen Huang gençken, Çin’in en bilinen mitolojik aşk romanlarından birinden uyarlanan 1992 yapımı “Beyaz Yılan Hanım Efsanesi” (Çince: Xin Bai Niang Zi Chuan Qi, İngilizce: The Legend of White Snake) adlı fantastik TV dizisinin hevesli bir izleyicisiydi. Yaklaşık yirmi yıldır animasyon endüstrisinde çalışan Huang, gençlik dönemindeki bu nostaljik romanı yeniden keşfetti.

Beyaz Yılan Hanım (白蛇传) herhangi bir yazılı nüshası ortaya çıkmadan önce, sözlü olarak dilden dile dolaşmış, gelenekte yer edinmiş bir Çin efsanesidir.

Zamanın toplumsal önyargılarına ve feodal doktrinlerine karşı koyan, gerçek aşkın ikonoklastik bir tasviri ile efsanenin popülaritesi nesiller boyunca devam etti.

Daha sonra farklı şekiller ele alınmış, hakkında kitaplar yazılmış, opera, film ve TV dizilerinin ve şarkıların konusu olmuştur.

Beyaz Yılan Hanım, yılanken güzel bir kadına dönüşen Bai Suzhen’la ona aşık olan genç alim Xu Xian arasındaki aşkı anlatır.

Huang’ın imzası altındaki “Beyaz Yılan”, 2019 Akademi Ödülleri’nde yarışan animasyonlardan biriydi. Bu film Çin’de film değerlendirme sitesi Douban’da 10 üzerinden 7.8 kazandı ve toplam 470 milyon yuanlık (72.53 milyon ABD doları) gişe hasılatı elde etti.

“Beyaz Yılan”ın (Çince: Bai She, İngilizce: White Snake) devamı “Beyaz Yılan 2”, 30 Temmuz’dan bu yana Çin’in gişe sıralamasında üçüncü sırada yer alıyor.

Huang, „Çoğu izleyici bu orijinal hikayeyi çok iyi biliyor. Onlara daha önce hiç görmedikleri bir şey vermemiz gerekiyor“ dedi.

“Beyaz Yılan 2” filmi ilk filmin bittiği yerden başlayarak belirsiz bir zaman çizelgesi ile gelişiyor.

Beyaz Yılan’ın küçük kız kardeşi Yeşil Yılan, ilk filmdeki destekleyici bir rolden devam filminin ana karakteri haline geldi. Devam filmi, Yeşil Yılan’ın garip ve acımasız bir dünyadaki yeni maceralarını konu ediyor.

Kız kardeşi Beyaz Yılan yakalanıp bir pagodada hapsedildikten sonra Yeşil Yılan, hem insanların hem de büyülü yaratıkların tutulduğu bir şehre götürülür.

Beyaz Yılan’ı kurtarmak için cehennem gibi şehirden kaçmaya çalışırken, Yeşil Yılan bir öküz iblisi ve onun canavar lejyonunun tehdidi altındayken bir dizi son derece tehlikeli maceraya katlanmak zorundadır. Şehirde sıklıkla korkunç felaketler ve yarasa şeklindeki devasa canavarlar ortaya çıkar.

Huang, filmde görünen dev bir ahtapot ve bazı at başlı gangsterler gibi bu yaratıkların çoğunun Çin mitolojisinden ve folklorundan ilham aldığını belirtti.

Huang, „Beyaz Yılan 2’nin çekimine üç yılda yaklaşık 250 animatör katıldı” dedi.

Animatörlere ilham vermek ve hayal güçlerini beslemek amacıyla, çekimden sorumlu olan Beijing merkezli Light Chaser Animasyon stüdyosu, antik kültür ve tarih hakkında zengin bir kitap koleksiyonuna sahip bir kütüphane kurdu.

Huang, gelecekte film konusu olabilecek favorisinin efsanevi coğrafya ve fantastik yaratıklar içeren bir hikaye derlemesi olan Shan Hai Jing (山海经Dağlar ve Denizler Klasiği) olduğunu söyledi.

Modern bilim insanlarının çoğu, 18 parşömenden oluşan Shan Hai Jing koleksiyonunun 2000 yıldan daha uzun bir süre önce birden fazla isimsiz yazar tarafından kaleme alındığına inanıyor.

2016 yılındaki “Kapı Tanrıları”ndan (Çince: Xiao Meng Sheng, İngilizce: Little Door Gods) 2019 yılındaki “Beyaz Yılan” ve bu yılki “Nezha: Tanrı’nın Dönüşü”ne (New Gods: Nezha Reborn) kadar, Light Chaser Animasyon stüdyosu, Çin’deki en başarılı animasyon stüdyolarından biri haline geldi.

2014 yılında animasyon yapmaya başlayan Huang, „Son 10 yılda Çin animasyon endüstrisinin gelişimini ve ilerlemesini görmekten gurur duyuyorum. Çin’in yükselişiyle birlikte, yerli yetenekler kendi kültürümüzden kaynaklanan hikayeler anlatma konusunda daha özgüvenli hale geliyor“ diye konuştu.

“Beyaz Yılan 2” 10 Ağustos itibariyle yaklaşık 450 milyon yuan gişe hasılatı elde etti.

CRI

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

DRK: Vorrausschauende humanitäre Hilfe immer wichtiger

Campus der Vereinten Nationen in Bonn wächst