Euronews’in haberine göre araştırmacı gazetecilik örgütü Lighthouse Report Müdürü Ludo Hekman, “Eğer iyi bakarsak, pratikte neredeyse dünyadaki tüm çatışmalarda Avrupa’nın izini buluruz” dedi.
İtalyan örgüt Rete Pace e Disarmo temsilcisi Francesco Vignarca „Avrupalılar olarak, ülkelerin barışa dönemediklerini görmek bizi şok ediyor. Ama onlara savaşma araçlarını kim sağlıyor? Bu biziz!“ diye vurguladı.
Onlarca çatışma arasında İsrail-Filistin çatışması ve Yemen savaşı yer alıyor. Mayıs ayında İsrail ve Hamas arasında 11 gün süren savaşta 1500 hava, kara ve deniz saldırısı gerçekleşti. Filistinliler ise 4 bin roket atışı yaptı.
Yemen’deki savaş ise yedinci yılına girdi. Alanda, dünyanın en büyük insanlık krizi yaşanıyor. Halk ağır bir açlık yaşıyor. ABD, Kanada, Birleşik Krallık, İspanya ve Fransa, savaşı yürüten Suudi Arabistan’a açık bir şekilde silah sağlıyor.
Araştırmacı gazeteciler ve sivil toplum örgütleri özellikle İtalya’nın silah endüstrisini ele aldı. Francesco Vignarca, pilotların eğitimi için kullanılan küçük M346 uçağına dikkat çekti. Ne yazık ki bu uçağı Filistin-İsrail çatışmasında gördüklerini söyleyen Vignarca, “Dolayısıyla tehlike şu ki, biz İtalya olarak, İsrail Hava Kuvvetleri’ne yalnızca pilotlarını Filistinlilere saldırmak için eğitmek için değil, aynı zamanda bunu yapmak için kullanılan uçakları da sağladık” dedi.
İtalya’nın silah üretim şirketi Leonardo, dünyada 12’nci sırada yer alıyor. Yüzde 30’luk pay ile İtalya devleti bu şirketin temel hissedarı durumunda.
Vignarca, “İtalya, son yıllarda silah sistemlerinin %50’den fazlasını, dünyada gerilimin en yüksek olduğu ülkeler olan Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki ülkelere ihraç etti“ ifadelerini kullandı.
Vignarca, “ Ülkemiz zırhlı araçlar, uçaklar, gemiler, helikopterler ihraç ediyor: son yıllarda, yılda üç milyar eurodan fazla silah malzemesi ihraç ettik ve lisanslar her yıl 5 milyar eurodan fazla bir miktar sağlıyor” diye ekledi.
Yemenli Mwatana for Human Rights örgütü ile işbirliği halinde İtalya’da üretilen bir belgesel İtalyan silahlarının bu ülkede nasıl kullanıldığını gözler önüne serdi.
Yemen’de patlayıcı atıkları incelendiğinde, seri numaralarından bunların Alman Rheinmetall şirketinin İtalyan şubesi RWM tarafından üretildiği ortaya çıktı.
Suudi Arabistan geçen yıl İtalya’nın Ortadoğu ve Kuzey Afrika ölçeğinde üçüncü müşterisiydi. Yemen’de savaşa dahil olan Suudi Arabistan, dünyanın birinci silah ithal eden ülkesi durumunda. Suudilerin silah ithalatı 2016 ile 2020 arasında yüzde 61 oranında arttı.
Lighthouse Reports, Yemen savaşında başka ülkelere ait silahların kullanıldığına ilişkin de kanıtlara ulaştı. Belçika, Almanya, Fransa ve İspanya, Suudi Arabistan’a silah ihracatına izin veren ülkeler arasında yer alıyor.
Barış savunucuların baskını nedeniyle Almanya, Belçika, İtalya, Danimarka, Finlandiya, Yunanistan ve Hollanda kısa bir süre önce ya sınırlandırdı ya da durdurdu. Ancak Fransa, Avrupa’nın en fazla silah ihraç eden ülkesi olurken, dünyada da üçüncü sırada yer alıyor.
Uluslararası Af Örgütü de Fransa’nın Suudi Arabistan koalisyonuna topçu, mühimmat ve savaş araçları gibi askeri teçhizat sattığına dair kanıtlara sahip olduklarını belirtiyor.
Euronews, teorik olarak çatışmalı ve insan hakları ihlallerinin yaşandığı ülkelere silah satışına onay verilmediğini ve bunu düzenleyen uluslararası sözleşmeler olduğunu hatırlatıyor. Ancak bu düzenlemelere rağmen Avrupa’nın silah ihracat tablosu başka bir realiteye işaret ediyor. Fransa, Almanya, İspanya ve İtalya, Avrupa Birliği’nin temel ihracatçısı ülkeleri olmaya devam ediyor.
Son beş yılda Fransa’nın Avrupa dışındaki ilk müşterisi 6,4 milyar Euro ile Mısır, 6,1 milyar Euro ile Suudi Arabistan olurken, Fransa aynı zamanda Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Pakistan, İsrail, Etiyopya, Afganistan, Burkina Faso, Venezuela, Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi krizli ülkelere de silah sattı.
Almanya Mısır ve Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin yanırısa, Güney Sudan ve Somali gibi ülkelere de silah sattı.