in , ,

“Ağır hasta mahpus Ahmet Çakal serbest bırakılsın”

489. F Oturması

489. F Oturması, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nde yapıldı. Açıklamada, ağır hasta mahpus Ahmet Çakal'ın serbest bırakılması için çağrı yapıldı

489. F Oturması, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nde yapıldı. Açıklamada, ağır hasta mahpus Ahmet Çakal’ın serbest bırakılması için çağrı yapıldı.

Açıklamayı İnsan Hakları Derneği Hapishane Komisyonundan Nuray Şimşek okudu. Şimşek, “Temel bir hak olan sağlık hakkına erişimin ayrımsız tüm insanlar için sağlanması gerekirken, pandemi koşulları gerekçe gösterilerek, mahpusların acil dışındaki sağlık hizmetlerine erişimi engellenmektedir. Ağır hak ihlalleri nedeniyle gün geçtikçe yaşam koşulları zorlaşan hapishaneler, hasta mahpuslar bakımından birer ölüm evine dönüşmüş bulunmaktadır. Her hafta gerçekleştirdiğimiz F oturmasında hasta mahpusların sesi olmak, uğradıkları hak ihlallerine karşı dur demek için sesleniyoruz” diye hatırlattı.

Şimşek, İzmir – Şakran 2 Nolu T tipi Hapishanesi’nde tutulan 68 yaşındaki, ağır hasta mahpus, Ahmet Çakal’ın durumu şöyle anlattı:

Şakran 2 Nolu T tipi hapishanesinde tutulan 68 yaşındaki ağır hasta mahpus Ahmet Çakal’ın; “Varis, Boyun Fıtığı, Gastrit, Uyku Bozukluğu, Alerji, yaygın yağ kistleri, Tip 2 Diyabet (şeker hastalığı), Akciğer (amfizem), Prostat Büyümesi” gibi pek çok hastalığı mevcuttur. Buna ek olarak, vücudunun şişmesi nedeniyle, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilmiş; yapılan tetkikler sonucu mide kanseri teşhisi konmuş ve onkoloji bölümünce kemoterapi uygulanması kararı verilmiştir. Kemoterapi tedavisine başlanan Çakal’ın tahliyesi için avukatı tarafından infaz erteleme başvurusunda bulunulmuştur.

Tedavisinin yapıldığı hastane tarafından 25.05.2021 tarihinde düzenlenen raporda ” kemoterapi süresince cezanın tehirinin uygun olacağı” belirtilmiş, Adli Tıp Kurumu ‘ da ‘infazının ertelenmesi’ yönünde görüş bildirmiştir.

Bu raporla yeniden infaz ertelemesi başvurusu yapılmasına rağmen savcılık tarafından “devlet ve toplum güvenliği açısından tehlike oluşturması’ ve itirafçılığı kabul etmemesi” gerekçe gösterilerek infaz erteleme talebi reddedilmiştir. İlgili karara itiraz edilmiş ancak itiraz infaz hâkimliği tarafından da reddedilmiş, Ahmet Çakal’ın tedavi ve yaşama hakkı tehlikeye atılmıştır.

Avukatının verdiği bilgilere göre; Ahmet Çakal’ın hekimleri kemoterapi nedeniyle mide kanaması, iç kanama veya bağırsak kanaması olabileceği uyarısı yapmış ve öyle bir durumda acilen hastaneye getirilmesi gerektiğini söylemiştir. Ancak 24 Haziran’daki iç kanama bulgusu nedeniyle mahpusun Yeşilyurt Hastanesine sevki 7 saat sürmüştür.

Avukatı, ring aracında kapalı ve hijyenik olmayan ortamda kalmasının; açık yaraları olması ve kemoterapinin yan etkileri (bayılma, kusma vb) nedeniyle yarattığı risklere dikkat çekmiş, pandemi süreci de düşünüldüğünde, Çakal için her hastaneye gidişinin eziyete dönüştüğü belirtilmiştir.

“Ağır hasta mahpus Ahmet Çakal serbest bırakılsın”

Şimşek, açıklamanın devamında “Ağır hasta mahpus Ahmet Çakal serbest bırakılsın” çağrısı yaptı:

İnsan hakları savunucuları olarak, adeta ölüme terk edilen ağır hasta mahpus Ahmet Çakal nezdinde tüm hasta mahpusların sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve çağırıyor, Ahmet Çakal ve tüm hasta mahpusların serbest bırakılmasını istiyoruz.

489. F Oturması: Ağır Hasta Mahpus Ahmet Çakal Serbest Bırakılsın

Sendika.Org

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Entwicklung der Auftragseingänge im Verarbeitenden Gewerbe

Das Teamfinale aus deutscher Sicht