ABD, Türkiye’yi „geçen yıl çocuk asker kullanımına karışan ülkeler“ listesine ekledi. Böylece bu listeye ilk kez bir NATO ülkesi dahil edilmiş oldu. Türkiye Dışişleri Bakanlığı söz konusu rapora sert tepki gösterdi.
ABD’nin NATO üyesi Türkiye’yi ilk kez “çocuk asker kullanımına karışan ülkeler” listesine alması çeşitli kanallardan uygulanan yaptırımlara yenilerinin eklenmesinin de yolunu açıyor. ABD, “çocuk asker kullanımına karışan ülkeler” listesinde bulunan devletlerle savunma sanayii ticaretini de sınırlandırıyor. Bu listeye dahil edilmesinden sonra Türkiye, ABD’den Kongre izni gerekmeyen “doğrudan ticari satış” yöntemiyle de askeri teçhizat alımı yapamayacak.
Konuyla ilgili gazetecilere telekonferans yöntemiyle açıklama yapan bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, eski adı Özgür Suriye Ordusu olan “Suriye Milli Ordusu (SMO) çatısı altında faaliyet gösteren ve çocuk savaşçı kullandığı tespit edilen Sultan Murat Tümeni’ne verdiği destek nedeniyle” Türkiye’nin bu listeye alındığını belirtti. “Saygın bir bölge lideri ve NATO üyesi olarak Türkiye, Suriye ve Libya’da çocuk askerlerin kullanılması konusunu ele alma fırsatına sahip” dedi. Son dönemde Ankara-Washington hattında tüm sorunlu alanlara karşın “pozitif gündem” vurgusunun yapıldığı bir ortamda ABD’nin adımı iki ülke arasındaki bunun söylem düzeyinde kaldığını ortaya koydu.
Türkiye’den rapora tepki
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın hazırladığı 2021 İnsan Ticareti raporunda yer alan “Türkiye’nin Suriye’deki Sultan Murat Tugayları’na somut destek sağladığı, bu grubun da çocuk asker yetiştirdiği” iddiaları hakkında açıklama yaptı.
Bakanlıktan “Çocukların silah altına alınması konusunda Türkiye’ye sorumluluk atfeden iddiaları külliyen reddediyoruz. Türkiye, çocuk haklarının korunmasına ilişkin BM bünyesinde kabul edilenler dahil başlıca uluslararası düzenlemelere taraf olup, bu konudaki sicili tertemizdir” denildi.
“ABD İnsan Ticareti Raporu’nun Türkiye’ye İlişkin Bölümü Hakkında” başlığıyla bir açıklama yapan bakanlıktan, “ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2021 yılı İnsan Ticareti Raporu’nda ülkemizin insan ticaretiyle mücadelesini artırdığı teyit edilmektedir. Buna rağmen, güvenirliliği şüpheli, bir takım STK raporlarındaki iddialara yer verilerek, asılsız varsayımlara dayanarak Türkiye’nin çabalarını gölgeleyecek ithamlarda bulunulması esefle karşılanmıştır. Türkiye, insan ticareti suçunun önlenmesi, suçluların cezalandırılması ve suç mağdurlarının korunması için her türlü çabayı göstermektedir. „Özgür birey, güçlü toplum, daha demokratik bir Türkiye“ vizyonuyla hazırlanan, Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasıyla yayınlanan, insan ticareti ile etkili mücadeleyi de hedef alan “İnsan Hakları Eylem Planı”, kararlılığımızın açık bir göstergesidir” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamanın devamında“Öte yandan, çocukların silah altına alınması konusunda Türkiye’ye sorumluluk atfeden iddiaları külliyen reddediyoruz. Türkiye, çocuk haklarının korunmasına ilişkin BM bünyesinde kabul edilenler dahil başlıca uluslararası düzenlemelere taraf olup, bu konudaki sicili tertemizdir. Suriye ve Irak’taki terör eylemlerinde çocukları zorla silah altına alan PKK-PYD-YPG terör örgütüne silah yardımı dahil aleni destek veren ABD’nin, Türkiye’ye böyle bir iftirada bulunması çifte standart ve iki yüzlülüğün en çarpıcı örneğidir.
Terör örgütü PKK/YPG güdümündeki sözde ‘Suriye Demokratik Güçleri’nin Suriye’de çocukların zorla silah altına alınması, kaçırılması, özgürlükten mahrum bırakılması, okulların askeri amaçlarla kullanılması gibi birçok ihlal ve ağır suç işlediği, BM Çocuklar ve Silahlı Çatışma Özel Temsilcisi Virginia Gamba’nın 21 Haziran 2021 tarihli raporuyla da sabittir” denilen açıklamada, “Buna rağmen, raporda bu örgüte atıf yapılmaması da ayrı bir garabettir. ABD’nin Suriye’de ortaklık yaptığı, eğitim ve silah verdiği, sadece Suriye’de değil, Irak’ın Mahmur ve Sincar gibi bölgeleri dahil bir çok yerinde çocukları kaçıran ve ellerine silah veren bu ayrılıkçı terör örgütünün işlediği ağır suçları görmezden gelirken bir çok bölgesel konuda yakın eşgüdüm içinde bulunduğu müttefiki Türkiye’ye böylesine temelsiz ithamlarda bulunması vahim bir çelişkidir ve asla kabul edilemez” ifadeleri yer buldu.
ABD’nin Türkiye’yi çocuk asker kullanımına karışan ülkeler listesine alması, Washington’un halihazırda Ankara’ya Rusya’dan alınan S-400’ler nedeniyle uygulanan savunma sanayii yaptırımlarını daha da ağırlaştıracak. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın raporuna göre “Çocuk Asker Kullanımının Önlenmesi Yasası Listesi”ne dahil edilen ülkeler, ABD’den askeri teçhizat alımı konusunda bu yıl 1 Ekim’den başlayarak gelecek yıl boyunca güvenlik yardımları ve ticari satış yoluyla yapılan savunma sanayii ticareti konusunda kısıtlamalara tabi tutulacak. Bu kısıtlamalara ABD Başkanı da bir muafiyet tanıyamıyor. Böylece Türkiye, ABD’li şirketlerden doğrudan ticari satış yöntemiyle askeri teçhizat alımı yapamayacak.
BasNews