Son zamanlarda Milli Kütüphane Yazma Eserler Dairesi, özel bir koleksiyondan H. sekizinci yüzyıla ait Şehnâme’nin bir nüshasını satın aldı.
Şehname araştırmacısı Ebulfezl Hetibi İran Ulusal Arşivleri ve Kütüphanesi’ndeki en eski Şehnamelerden birinin yeni bulunan versiyonunu açıklarken’Şehnâme’nin H. 614 tarihli bilinen ancak tamamlanmamış en eski versiyonu Floransa Kütüphanesi’nde, H. 675 tarihli en eski tam versiyonu ise Londra’daki British Museum’da saklanmaktadır ve İran kütüphanelerinde muhafaza edilen nüshaların hiçbirinin çok eski ve sahih olmadığı ve Şehname’nin düzeltilmesine pek yardımcı olmadığı söylenebilir’dedi.
Fars Dili ve Edebiyatı Akademisi’nin bu üyesi, İran kütüphanelerinde bulunan en eski tarihi nüshanın, Senato Kütüphanesi’nde (No. 1115) saklanan H. 809 tarihli nüsha olduğunu ileri sürdü. Bundan sonra Baysunguri’nin Şehnamesi olarak bilinen H. 833 tarihli ünlü versiyonu Gülistan Sarayı kütüphanesinde muhafaza edilmekte.
Hetibi, ‚İran’da bulunan tarihsiz el yazmaları arasında, H. yedinci yüzyılın sonu veya sekizinci yüzyılın ilk yarısında yazıldığı düşünülen Saadlu olarak bilinen el yazması, diğerlerinden daha önemli ve geçerlidir. Bu nüsha Büyük İslam Ansiklopedisi Merkezi’nin kütüphanesinde saklanmakta olup, fotoğraf olarak da basılmıştır’diye belirtti.
Şiirsel bir destan olan Hekim Abolkasım Firdevsi Tusi’nin Shahname’si, yaklaşık 50.000 ila yaklaşık 61.000 beyity içeren mevcut el yazmalarına göre dünyanın en büyük ve en önemli epik şiirleri örneklerinden biridir.
IRNA