in ,

ÇKP’nin 100’üncü yıldönümünde Xinjiang’da kızıl turizm gelişiyor

100 seçkin kızıl turizm hattı

“Kızıl hatıralar ve Xinjiang’daki kızıl ayak izleri”, “Vatan sevgisiyle devlet sınırlarını koruyalım, gençliğimizi keşkesiz geçirelim”, “kahraman üretim ve yapılanma ordusu” adlı üç hat

Çin Kültür ve Turizm Bakanlığı, ÇKP Merkez Komitesi Tanıtım Başkanlığı, ÇKP Merkez Komitesi Parti Tarihi ve Arşiv Araştırma Enstitüsü ile Çin Ulusal Reform ve Kalkınma Komitesi, Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) kuruluşunun 100’üncü yıldönümü vesilesiyle kısa süre önce 100 seçkin kızıl turizm hattını açıkladı.

Hatlar arasında Çin’in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nden “Kızıl hatıralar ve Xinjiang’daki kızıl ayak izleri”, “Vatan sevgisiyle devlet sınırlarını koruyalım, gençliğimizi keşkesiz geçirelim”, “kahraman üretim ve yapılanma ordusu” adlı üç hat yer alıyor.

“Kızıl yolculuk, yürekleri derinden etkileyen ve cesaretlendiren bir yolculuktur. Çünkü Çin’in devrim tarihi, en iyi manevi besin kaynağıdır.” Çin Kızıl Ordusu Batı Yolu Birliği Anma Müzesi’nde görev yapan Rehber Lu Zhen, kızıl turizm hakkındaki görüşlerini bu ifadelerle anlattı. Lu Zhen, “Batı Yolu Birliği’nin hikâyelerini etkin şekilde insanlara anlatacağız, devrim şehitlerinin ruhlarını yad edeceğiz.” diye konuştu.

Çin Kızıl Ordusu Batı Yolu Birliği Anma Müzesi, Sekizinci Yol Ordusu Xinjiang Ofisi Anma Müzesi, Urumçi Devrim Şehitleri Mezarı, Xinjiang Müzesi ve Xinjiang Xinhui Kızıl Hatıralar Müzesi “Kızıl hatıralar ve Xinjiang’daki kızıl ayak izleri” adlı kızıl turizm hattını oluşturuyor. Çin Kızıl Ordusu ve Sekizinci Yol Ordusu, Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun çeşitli devrim dönemlerindeki adlarıdır. 

“Şimdi ayaklarımızın altındaki cam platformun arkasında gördüğünüz harita, Batı Yolu Birliği’nin geçiş güzergahını gösteriyor. Haritada işaretlenen noktalar, Birliği’n çetin mücadele ettiği önemli bölgeler.” diyen Rehber Lu Zhen devrimcilere karşı yoğun saygı duygularıyla ziyaretçilere Batı Yolu Birliği’nin geçmişini anlatmaya devam etti.    

Ziyaretçilerden Meng Hong, devrim hikâyelerini dikkatle dinlediğini, müzeyi gezerken adeta bir zaman tüneline girerek, dumanlarla kaplı savaş meydanlarında kayda geçen devrim döneminde yolculuk ettiğini ifade etti. Meng Hong, “Batı Yolu Birliği’ne bağlı askerler, Sarı Irmağı geçti, Hexi Koridoru’nda gerici askeri güçlerle mücadele etti, çok sayıda asker şehit oldu ve orada görkemli bir destan yazıldı. Biz, bugünün insanları olarak, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşu için canlarını fedâ eden o kahramanları sonsuza kadar yüreğimizde tutmalıyız ve onlar sayesinde kazandığımız bu mutlu yaşamımızın kıymetini bilmeliyiz.” dedi.

Çin Kızıl Ordusu Batı Yolu Birliği Anma Müzesi, yerel kızıl turizm kaynaklarından faydalanarak sergi, temalı etkinlikler gibi çeşitli programlar düzenleyip ziyaretçilere ÇKP’nin tarihi hakkında bilgi sağlıyor, kızıl ruhu nesillerden nesillere aktarmak için yoğun çaba harcıyor. Müzede sadece sabahları onlarca grup ağırlanıyor.

Kızıl turizm turları son yıllarda Çin’de hızla gelişiyor. Özellikle 1990’lı ve 2000’li yıllarda doğan gençlerin ziyaretçi nüfusundaki oranı her geçen gün daha da artıyor. Bu eğilime ayak uydurmak isteyen Xinjiang’daki kızıl turizm mekanları; kızıl kültürü canlandırmak, turistik ürün çeşitliğini artırmak ve multimedya yöntemlere başvurmak gibi bir dizi tedbir aldı.

Sekizinci Yol Ordusu Xinjiang Ofisi Anma Müzesi’nin hemen yanında 7 bin 800 metrekarelik bir alanı kaplayan yeni bir müze de inşa edildi. Binanın çatısında dev bir yıldız heykeli, güneş ışıkları altında daha da parlıyor. Eski ve yeni binalar, ÇKP’nin Xinjiang’da katetttiği parlak yolculuğa işaret ediyor. Yeni binada ses, ışık, elektronik ve sanal gerçeklik (VR) gibi çağdaş teknolojiler kullanıldı, sergileme, devrim eserlerini koruma ve araştırma gibi fonksiyonlar bir araya getirildi, ziyaretçilerle etkileşim güçlendirildi.

Urumçi Devrim Şehitleri Mezarı ise işitsel ve görsel araçlarla çeşitli programlar hazırlayarak, şehitlerin duygusal hikâyelerini paylaşıyor. Son aylarda burada ağırlanan ziyaretçi sayısı 200 bini aşmış durumda.

Xinjiang’a bağlı Changji Hui Özerk İli’nde yer alan Xinhui Kızıl Hatıraları Anma Müzesi’nde ise 1930’lu yıllarda basılan Çin Komünist Partisi Deklarasyonu’nun Çince versiyonu, “atom bombası, hidrojen bombası ve uydu” projelerinde çalışan bilim insanlarından Deng Jiaxian’ın kullandığı yorgan gibi birçok kızıl tarihi eser ziyaretçilerle buluşuyor.

Müze sorumlusu Hua Xinhui, “Son aylarda müzemiz ziyaretçilerle tıklım tıklım doluyor. Bizi ziyaret etmek için artık bir iki gün önceden rezervasyon yapılması gerekiyor. Ziyaretçilerimizin çoğu ailecek geliyorlar. Şu ana kadar 30 binden fazla ziyaretçi ağırladık. ” diye konuştu.

Xinjiang’da kızıl turizm köy turizmi, ekolojik turizm ve yöresel unsurlarla birleştirilerek geliştiriliyor. Ziyaretçiler Xinjiang’da kızıl yolculuk yaparken, bölgenin eşsiz doğal güzelliklerini de görme fırsatı buluyor.

CRI

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

„Demographie von Europa“

Besorgniserregender Zustand unserer Bäche und Flüsse