in , , ,

CHP, yüzlerce makinistin mağduriyetini Meclis’e taşıdı

TCDD’nin tehditkar üslubu

“Hak mücadelesi veren işçi makinistlere Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) yönetiminin tehditkar üslubu kabul edilemez. "

TCDD yönetiminin skala ve fazla mesai hakları için yargıya başvuran yüzlerce makinisti, davalarından vazgeçirmek için şehirler arası sürgüne gönderdiği, tehdit ve hakaret ile korkutmaya çalıştığı ortaya çıktı. Konuyu Meclis’e taşıyan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, „Hak mücadelesi veren işçi makinistlere TCDD’nin tehditkar üslubu kabul edilemez. Davalarından vazgeçirmek için yaşadıkları illerden yüzlerce kilometre uzağa Sivas’a, Kars’a sürgün gönderilmeleri mobingdir“ dedi.

Mobinge uğrayan makinistlerin mağduriyetlerini TBMM gündemine taşıyan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Hak mücadelesi veren işçi makinistlere Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) yönetiminin tehditkar üslubu kabul edilemez. Hele davalarından vazgeçirmek için yaşadıkları illerden yüzlerce kilometre uzağa Sivas’a, Kars’a sürgün gönderilmeleri, hakarete uğramaları düpedüz mobingdir. Bu zulüm, adaletsizlik bitmeli, işçi makinistler hak ettikleri özlük haklarına kavuşmalı, geriye dönük mağduriyetleri de giderilmelidir. TCDD yönetimi de artık emekçi makinistlerin hakkını gasp etmekle uğraşacağına demiryollarının güvenliğini sağlamalıdır” dedi.

Çakırözer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde de makinistlerin hak kaybının giderilmesi için bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu.

HAKKINI ARAYAN İŞÇİLERE SÜRGÜN, TEHDİT

TCDD bünyesindeki tren makinistleri sözleşmeli memur statüsünde istihdam edilirken, 2011 yılında işçi statüsünde makinist istihdam edilmeye başladı. Memur ile işçi statüsündeki makinistlerin aldıkları ücretler arasında büyük farklar mağduriyet yaratırken, işçi makinistler skala ve fazla mesai alacakları için hukuk mücadelesi başlattı. Hakkını arayan işçi makinistlerin, açtıkları davalarından vazgeçirmek için TCDD yetkilileri tarafından şehirler arası sürgüne gönderildiği, tehdit ve hakaret ile korkutmaya çalışıldığı ortaya çıktı.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TCDD’de skala ve fazla mesai ücretlerini alabilmek için hak mücadelesi veren işçi makinistlerin uğradığı hakaret ve mobing ile yaşadığı mağduriyeti Meclis gündemine taşıdı.

2 BİN İŞÇİ MAĞDUR

TCDD bünyesindeki 2 bine yakın işçi makinistin mağdur edildiğini söyleyen Çakırözer, “Skala konusu yaklaşık 900 makinisti, fazla mesai ve diğer ücret alacakları konusu ise 2 bin işçi makinisti mağdur etmişti. İşçi makinistlerin geriye dönük 5 yıllık hak gaspı kişi başına 100-120 bin TL civarındadır. Türkiye’nin birçok ilinde hak mücadelesi veren işçi makinistlerin açtıkları davalar sonrasında Sivas’a, Kars’a sürgün ediliyor. Makinistler gönderildikleri işyerlerinde tren üzerine çıkarılmamış, depo içi görevlere verilerek kilometre tazminatından mahrum bırakılıyor. Davalarından vazgeçmeyen işçi makinistler tehdit edildiği belirtiliyor. Bu yapılanlar büyük adaletsizliktir, mobingtir. Asla kabul edilemez. Bu zulüm, adaletsizlik bitmeli, işçi makinistler hak ettikleri özlük haklarına kavuşmalı, geriye dönük mağduriyetleri de giderilmelidir” dedi.

İŞÇİLERLE UĞRAŞACAĞINIZA, GÜVENLİĞİ SAĞLAYIN

İşçi makinistlerin hak mücadelesinde her zaman yanlarında olduklarını söyleyen Çakırözer, “TCDD bürokratları daha önce de defalarca kurum içi sürgünlerle, liyakatsiz atamalarla gündeme gelmişti. Biz bunları unutmadık. Öte yandan Pamukova’da, Çorlu’da, Ankara’da meydana gelen tren kazaları sonrasında hiçbir sorumluluk üstlenmeyenler şimdi işçilerin hak mücadelesi söz konusu oluğunda aslan kesiliyor. TCDD ve TCDD Taşımacılık A.Ş yetkilileri hak mücadelesi veren işçilerle uğraşacağına, güvenli bir demiryolu işletmeciliğini gerçekleştirecek çözümler üretmeye odaklanmalıdır” dedi.

MECLİS’E TAŞIDI, BAKAN KARAİSMAİLOĞLU’NA SORDU

Yaşanan mağduriyetleri ve TCDD yönetiminin hakkını arayan işçi makinistlere yönelik uyguladığı sürgün ve tehditleri Meclis gündemine de taşıyan Çakırözer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na makinistlerin hak kaybının giderilmesi için bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu.

TEHDİT VE SÜRGÜNLERİN HESABI SORULACAK MI?

Çakırözer şu sorulara yanıt istedi:
Hakkını arayan işçi makinistlerin Sivas’a, Kars’a, trenden depoya sürgün edilmesinin gerekçesi nedir?
Hakkını arayan işçileri sürgün ve hakaretlerle tehdit eden TCDD yönetiminin bu kabul edilemez uygulamasından Bakanlığınız haberdar mı? İşçi makinistlerin mağduriyetini daha da artıran bu sürgün ve tehditleri yapan TCDD yönetimine ilişkin işlem başlatılacak mıdır?

HAKLARINI İADE EDECEK MİSİNİZ?

İşçilerin yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi ve haklarının iadesi için nasıl bir çalışma yürütülecektir?
İşçi makinistlerin de sözleşmeli memur statüsüne geçirilmesi düşünülmekte midir?

Karar

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Neue interaktive Website geht online

Tokio 2021: Topergebnis für Jessica von Bredow-Werndl