Hacıbektaş Belediyesi’nin Alevi kurumları ile birlikte 16-22 Ağustos tarihleri arasında yapacağı geleneksel Hacı Bektaş Veli Anma Etkinliklerine katılmayan ADFE ve AABK gibi Alevi kurumlarının 27-28 Ağustos tarihlerine koyduğu etkinlik tartışmalara neden oldu. Yaşanan bu duruma Alevi kurum başkanlarından farklı değerlendirmeler gelse de birlikte hareket etmenin önemine vurgu yapılarak, yapılan etkinlikleri birbirinin alternatifi olarak görmenin de doğru olmadığının altı çizildi.
Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) ve bağımsız Alevi kurumları, bu yıl 16-22 Ağustos tarihleri arasında yapılacak olan 58. Ulusal ve 32. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinliklerine çeşitli gerekçelerle katılmayacağını açıkladı.
ADFE, AABK ve bağımsız Alevi kurumları 27-28 Ağustos tarihlerinde Hacıbektaş’ta etkinlik yapacaklarını açıklamaları tartışmalara yol açtı. Pir Haber Ajansı olarak bu konuya ilişkin Alevi kurum başkanları ile görüştük. Konuya ilişkin görüşlerini sorduğumuz Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Genel Başkanı Ercan Geçmez ve Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Aydın Deniz, birlik olunması gerektiğine ve çeşitli tarihlerde yapılan etkinliklerin birbirinin alternatifi olmadığına vurgu yaptılar.
“YALNIZ VERİLEN KARARLAR HATALARA SÜRÜKLER”
Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, birlikte hareket edilmesi ve doğru kararlar verilerek hareket edilmesi gerektiğini belirterek, şunları dile getirdi:
“Pirin huzuruna giderken yüzümüzü onun toprağına sürüyoruz. Gönül birliğinin olmadığı yerde ibadet de yapılmaz. Pirin huzuruna bu şekilde gitmekte doğru olmaz. Başlangıçta 3-4 defa toplantı yapıldı. Gönül birliği sağlanmıştı. Belediye Başkanı da gelip özür dilemişti. Yolumuz, Erkânımızda da birisi bir hata işliyorsa ve sonradan özür diliyorsa, bir dönüş yapmışsa onu kazanmak gerekir der. Biz ayrışma olmasın istiyoruz. Gönül birliği sağlansın istiyoruz. Çünkü Pirin huzuruna gidiyoruz. Her şeyden arınmış olmalıyız. Parçalanmış olarak gidilmemesi gerekir. Yine de birkaç günümüz var bakalım. Bayramdan önce Hüseyin Mat ile de görüştüm. Bilmediğimiz bazı konularda vardı. Haberdar olunsaydı öncesinde daha farklı bir yol izlenebilirdi. Ancak yüz yüze geldiğimizde bu sorunlar çözülür. Cemal cemale gelmeden birbirimizin arkasından konuşmakla olmaz. Yol’a Erkan’a göre hareket edilmeli. Sadece arkadan konuşmak dedikoduya girer. Birlikte vereceğimiz doğru kararlarla hareket edilmeli. Yalnız verilen kararlar hatalara sürükler. Olmaması gereken bir durum söz konusu. Biz kurum olarak birlikte hareket etmeyi isterdik ama çok az süre kaldı ve programlar yapıldı. 5-6 kere toplantılar yaptık. Aniden bir şey çıktı meydana, tekrar parçalanmaya yol açıldı. Bu doğru değil.”
“BU ARKADAŞLARIN YOL YÜRÜME ALIŞKANLIĞI YOK”
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan ise sergilenen tavrı doğru bulmadığını ifade ederek, şunları aktardı:
“Bu tavır örgütsel bir tavır değildir, bireysel bir tavırdır. Biz Hacı Bektaş’ın Belediye Başkanı ile Alevi örgütlerinin başkanları olarak görüşme yaptık. Defalarca toplantılar yaptık. Bu arkadaşlar bize alınan kararlar kararımızdır dediler, toplantılara katılmadılar. Şimdi de böyle bir etkinlik düzenliyorlar. Olay budur. Belediyenin yaptığı tüm etkinlikleri, Alevi kurumları toplantılar yaparak, kararlar alarak öyle organize etti. Geçen sene Belediye Başkanı bir hata yapmıştı ve bu hatasından dolayı da özür diledi. Sonradan ayrılan kurumlar toplantılara katılmadılar. Sizin aldığınız kararlara uyarız dediler. Şimdi de ayrı bir etkinlik düzenliyorlar. Bizler Hacıbektaş’a bir yürüyüş düzenleyeceğiz, üç koldan Hacıbektaş’a yürüyeceğiz. ‘Dergahlarımızı istiyoruz’ diyerek yürüyeceğiz.”
“YAPILAN İKİ AÇIKLAMAYI DA DOĞRU BULMUYORUM”
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Genel Başkanı Ercan Geçmez, yaşanılan durumu bir ayrılık olarak nitelendirmediğini söyleyerek şunları ifade etti:
“Hacıbektaş’ta yaşananlarda bir ayrışma yok. Kurumlar çıkıp açıklama yapmışlar. Ben yapılan iki açıklamayı da doğru bulmuyorum. Birbirine alternatif olarak da görmüyorum. Hacıbektaş’ta anma tarihleri belli. Yapılan toplantılar var. Daha sonra arkadaşlar ayrı bir etkinlik programı açıkladılar. Bunları birbirine alternatif olarak kabul etmek doğru değil. Daha önce Belediyenin yaptığı birçok şeyi doğru bulmadık ve katılmadık. Ama şimdi belirli bir noktaya kadar gelindi, belirli katkılar sağlandı. Belirli noktalarda anlaştık. Diğer Alevi kurumlarda aynı şekilde toplantılara katıldılar ve katkılarını sundular, bir ortaklaşma sağlandı. Diğer iki kurum ise ayrı program yapacağını açıkladı.”
“BİR ORTAKLAŞMA OLMAZ İSE BİZ KENDİ ETKİNLİĞİMİZİ YAPACAĞIZ”
Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Aydın Deniz yaşanan ayrışmadan dolayı yapılacak olan iki etkinliğe de katılmayacaklarını belirterek şunları dile getirdi:
“Arkadaşlar geçen sene Belediye Başkanı’nın yapmış olduğu bir davranışa karşı tepkilerini koydular. Oradaki bir derneğe plaket verildi. Bu hoş karşılanmadı. Böyle olunca da Alevi kurumları orayı terk etmişti. Daha sonra yapılan toplantılarda Belediye Başkanı özür diledi. Ancak bu iki kurum Belediye Başkanı’nın çıkıp tüm Alevi kamuoyu önünde özür dilemesini istedi. O da bunu yapmayınca bu kurumlarda tepkilerini dile getirdiler. Biz Hubyar Sultan olarak eğer ortaklaşılamazsa ikisine de katılmayacağız. Kadıncık Ana önünde yapılacak olan Ceme katılacağız sadece. Daha sonra biz Hubyar Sultan olarak farklı bir tarihte kendi etkinliğimizi yapacağız. Eğer bir ortaklaşma sağlanırsa ona katılacağız.”
ÖNEMLİ NOT: Pir Haber Ajansı olarak bu görüşleri aldıktan kısa bir süre sonra taraflar arasında olumlu anlamda çeşitli görüşmelerin yaşandığı bilgisini edindik. Önümüzdeki günlerde bu konuya ilişkin olumlu gelişme ve açıklamalar bekleniyor. Alevi Kurum başkanlarından aldığımız bu görüşler mevcut gelişmelerden önce alınmış olsa da önemli buluyor ve yayınlıyoruz.
PIRHA