Ülkücü çete lideri Sedat Peker, “Eski Başbakan Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım’ın uyuşturucu güzergâhı kurmak için Venezuela’ya gittiğini iddia” etti. AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım da “Oğlum Venezuela’ya maske ve test kiti yardımı götürdü” dedi.
Ancak Yıldırım’ın Venezuela’ya gittiği döneme ait (1 Ekim ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında) ziyaretin öncesini de kapsayan üç aylık dönemde Türkiye’den Venezuela’ya hiçbir maske sevkıyatı yapılmadı. Aynı dönemde yapılan 1500 adetlik test kiti gönderiminin de Türkiye ve Venezuela’daki iki firma arasındaki ticari faaliyet olduğu belirlendi.
Peker, yayımlandığı videoda, eski Başbakan Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım’ın, “Türkiye ile Venezuela arasında uyuşturucu güzergâhı kurmak için geçen ocak ve şubat aylarında Karakas’a gittiğini” iddia etmişti. Bu gelişmenin ardından Erkam Yıldırım’ın Türkiye-Venezuela Parlamentolar Arası Dostluk Grubu ile birlikte 7 Aralık 2020’de Venezuela’nın başkenti Karakas’ta çekilen fotoğrafta yer aldığı ortaya çıkmıştı. Binali Yıldırım, “uyuşturucu ticareti” iddialarını yalanlayarak, oğlu Erkam Yıldırım’ın Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında yardım amacıyla Venezuela’ya “maske” ve “test kiti” götürdüğünü söylemişti.
İKİ İHTİMAL VAR
Cumhuriyet‘in haberine göre, Ticaret Bakanlığı’nın 2020’nin son üç ayına ait gümrük kayıtlarında Türkiye’den Venezuela’ya 19 Kasım 2020 tarihinde 1500 adet “PCR test kiti” ihraç edildiği görülüyor. Söz konusu kitleri, sağlık kuruluşlarına yönelik test ürünleri satışı yapan Venezuela’daki bir şirkete gönderen İstanbul merkezli firmanın sicil bilgileri incelendiğinde iş insanı Erkam Yıldırım ile bağlantısının bulunmadığı görülüyor.
Ticaret Bakanlığı’nın gümrük kayıtları ve Covid-19 salgını sonrasında uygulanmaya başlayan, kişisel koruyucu ekipmanların Türkiye dışına gönderilmesine yönelik kısıtlayıcı mevzuat bir arada değerlendirildiğinde, “Erkam Yıldırım’ın iddia edildiği gibi Venezuela’ya yardım amaçlı maske ve test kiti götürmemiş olması” ya da “sevkıyatın yasal olmayan yollarla yapıldığı” ihtimalleri öne çıkıyor. Kayıtlar arasında “maske” ifadesi sadece kozmetik amaçlı kullanılan krem şeklindeki “yüz maskesi” ürün grubunda yer alıyor.
Gazete Manifesto