in ,

Suriye: Türkiye NATO adı altında Suriye’yi işgal etti

BM Genel Sekreteri Guteres’ten, Suriye çağrısı

Suriye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Bessam el-Sebbağ, Rojava ve Suriye’deki durumla ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısında konuştu.

Suriye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Bessam el-Sebbağ, Rojava ve Suriye’deki durumla ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısında konuştu.  Türkiye’nin NATO adı altında Suriye’yi işgal ettiğini savunan El-Sabbağ, “Türkiye, NATO adı altında Suriye’yi işgal ediyor ve Suriye’nin kuzey ve batısındaki binalara bayrağını dikmiş, valilikler kurmuş, yolların ve halka açık yerlerin isimlerini Osmanlı isimleriyle değiştirmiş. Eğitim müfredatını değiştirdi” dedi.  Türkiye’nin terör örgütlerine yardım ettiğini iddia eden El-Sabbağ, “Bölgedeki elektrik Türkiye’nin elektrik şebekesine bağlıdır. Burada Suriye para birimi yerine Türk Lirası kullanılıyor. Suriye Kızılayı’nı değiştirerek Türk Kızılayı yapmışlar” ifadelerini kullandı.   BM Güvenlik Konseyi’ni Türkiye’nin Suriye’deki ihlaller karşısında sessiz kalmakla suçlayan Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi, „Türkiye, NATO adı altında saklanarak Suriye’yi işgal ediyor ve ihlaller yapıyor. Dünya ülkelerinin kendi siyasetiyle hareket etmesinin zamanı gelmedi mi? Türkiye’nin bu işgal ve suiistimalleri karşısında Güvenlik Konseyi daha ne kadar sessiz kalacak” şeklinde konuştu.

BM Genel Sekreteri Guteres’ten, Suriye çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye’ye ‚hayat kurtaracak‘ sınır ötesi operasyonların uzatılmasının önemini vurguladı.

BM Güvenlik Konseyi’nin Orta Doğu’daki durum üzerine yaptığı toplantıya çevrim içi video ile katılan Genel Sekreter Guterres, Suriye’deki sivillerin temel yaşam ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiklerini, „ülkedeki kötü durumu hafifletmek için“ 10 Temmuz’da sona erecek sınır ötesi yardım operasyonlarının bir yıl daha uzatılması gerektiğini söyledi.   New York’taki toplantıya Brüksel’den bağlanan Guterres, „Bağışçıları, hayat kurtaracak yardımlarını hızlandırmaya ve bu muazzam zorluklarla yüzleşmek üzere direnç oluşturmak için yardım etmeye çağırıyorum.“ dedi ve gerekli olan 4,2 milyar doların acilen toplanması isteğinde bulundu.   İç savaştan tahrip olan Suriye’de 12,4 milyon kişin gıda güvencesinin bulunmadığına değinen Genel Sekreter, bölgedeki ekonomik kriz ve kuraklıkların durumu daha da kötüleştirdiğine işaret etti.   Guterres, Kovid-19 salgını nedeniyle sağlık sisteminin oldukça kırılgan olduğu ülkede, bu ayın başlarında Şifa Hastanesine yapılan saldırıya da dikkat çekti.   „Konseyin Verdiği Yetkinin Uzatılmamasının Yıkıcı Sonuçları Olacaktır“   Suriye halkının yüzde 70’ten fazlasının had safhada insani yardıma ihtiyaç duyduğunu belirten Genel Sekreter Guterres, daha fazla insani yardımın ulaşabilmesi için sınır ötesi operasyonlara erişimi sürdürmenin çok önemli olduğuna işaret ederek, „Konseyin verdiği yetkinin uzatılmamasının yıkıcı sonuçları olacaktır.“ dedi.   „Türkiye ve bölgeyi kontrol eden gruplarla diyalog halindeyiz ve yakın zamanda sınır ötesi operasyonlara başlamanın mümkün olacağına dair güçlü umutlarım var.“ diyen Genel Sekreter, Konsey üyelerine, hayati bir destek olarak sınır ötesi operasyonlarına bir yıl daha izin verilmesi konusunda fikir birliğine varma çağrısı yaptı.   Guterres son olarak, „Suriye trajedisinin çözümünün ancak siyasi yolla olabileceğini unutmayalım. Suriyeliler kendi gelecekleri üzerinde anlaşmak için bir araya gelmeli. On yıllık kabusa son vermenin zamanı geldi.“ ifadelerini kullandı.

Nerina Azad / K24

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Nationale Tourismusstrategie bleibt deutlich hinter Erwartungen zurück

Verbändegemeinschaft legt Jahresmittelstandsbericht 2021 vor