in ,

Cezayirliler bir kez daha seçimleri boykot etti

Pusulalar havada uçuştu

Cezayir’de cumartesi günü yapılan genel seçimleri halkın büyük çoğunluğu boykot etti. Seçimlere katılım yüzde 30’da kaldı. Kabiliye bölgesinde sandığa giden olmadı.

12 Haziran’da yapılan genel seçimler protesto hareketi Hirak ve muhalefetin bir kısmı tarafından boykot edildi.

407 milletvekilini beş yıllığına seçmek için 24 milyon seçmen sandık başına çağrılmıştı. 

Bu seçimler, 22 Şubat 2019’da otaya çıkan toplumsal ayaklanmadan bu yana ilk seçimler oldu. 20 yıldır iktidarda olan Abdulaziz Buteflika’nın beşinci kez aday olmasına karşı başlayan halk hareketi sonucunda, Buteflika istifa etmek zorunda kalmıştı.

Yeni seçimlere katılım yüzde 30.2’de kaldı. Son 20 yılın en düşük katılımlı seçimleri oldu.

2017 yılındaki son seçimlere katılım yüzde 35,7, 2012’ddeki seçimlere ise yüzde 42,90 oranında katılım sağlanmıştı.

Abdulmecid Tebbun’un cumhurbaşkanı seçildiği 2019’daki seçimlerde ise yüzde 90 oranında katılım kayda geçmişti.

Çok düşük katılıma rağmen hükümet, sandığa gidenleri meşruiyet için yeterli görüyor ve bu şekilde yoluna devam etmeye niyetli.

Tebbun yaptığı açıklamada “Benim açımdan katılım oranının önemi yok. Önemli olan, halkın oy verdiği kişilerin yeterli meşruiyete sahip olmasıdır” dedi.

AMAZİG HALKINDAN TAM BOYKOT

Seçimler, bağımsızlık talebinin ve mücadelesinin öne çıktığı Kabiliye bölgesi dışında sakin geçti. Amazig halkının yaşadığı bu bölgede daha önceki seçimlerde sandıklara neredeyse hiç kimse gitmemişti.

Cezayi İnsan Hakları Ligi ve Tutsakların Özgürlüğü İçin Ulusal Komite’ye göre Kabiliye’deki Bejaya ve Tizi Uzu kentlerinde oy bürolarının hemen hepsi kapalı kaldı.

Kabiliye’nin birçok yerleşim yerinde çatışmalar yaşandı. Devlet güçleri onlarca kişiyi gözaltına aldı. Sanal ağlarda paylaşılan görüntülerde sokaklarda oy pusulaları dağılmış halde görüldü.

Başkent Cezayir ve komşu bir kentte de gözaltıların olduğu bildirildi.

Hirak hareketi seçimlerden önce yaptığı çağrıda “seçim maskarası”na tepki göstererek boykota çağırırken, laik ve solcu muhalefet de boykot edeceklerini bildirmişti. Hirak hareketi, 1962’deki bağımsızlıktan bu yana ayakta olan sistemin köklü değişimini talep ediyor. Ancak iktidar Hirak’ın taleplerini görmezden gelerek kendi yol haritasını dayatmaya devam ediyor.

ANF

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Startschuss für Innovationsprojekte aus Bildungsbereich

Salgında plastik üretimi azaldı