in ,

AB’den Türkiye bildirisi: Gümrük Birliği için çalışma başlatıldı

Gümrük Birliği için çalışma başlatıldı

"AB Konseyi, bölgesel barış ve istikrarda Türkiye ve AB'nin ortak çıkarları doğrultusunda Türkiye ve tüm aktörlerin bölgesel krizlerin çözümüne olumlu katkı yapmasını beklemektedir."

AB Liderler Zirvesi’nin ardından yayınlanan bildirinin Türkiye kısmı kamuoyu ile paylaşıldı. Bildiride liderler, Türkiye ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesine yönelik yetkilendirme için çalışmalarının başlamasını not ettiklerini duyurdu. Doğu Akdeniz’de gerginliğin düşmesinin olumlu karşılandığı belirtilen bildiride, Türkiye’deki Suriyeliler için sağlanacak finansmanla ilgili resmi teklifin gecikmeksizin sunulması talep edildi.

AB Zirvesi devam ederken Türkiye ile ilgili görüşmelerin tamamlanmasının ardından zirve bildirisinin Türkiye hakkındaki bölümü kamuoyuyla paylaşıldı.

AB Konseyi’nin Doğu Akdeniz’deki durumu ve AB-Türkiye ilişkilerini yeniden görüştüğüne dikkat çekilen bildiride, Doğu Akdeniz’de güvenli ve istikrarlı bir çevrenin, Türkiye ile karşılıklı faydalı ve iş birliğini geliştiren ilişkilerin, AB’nin stratejik çıkarına olduğu vurgulandı.

Bildiride, Doğu Akdeniz’de gerginliğin düşmesinin olumlu karşılandığı ve bunun sürdürülmesi gerektiği ifade edildi.

AB’nin Türkiye ile aşamalı, orantılı ve geri dönülebilir biçimde ortak çıkarları içeren pek çok alanda iş birliğini arttırmaya hazır olduğuna işaret edilen bildiride, AB liderlerinin AB ile Türkiye arasındaki Gümrük Birliğinin güncellenmesine yönelik yetkilendirme için teknik çalışmaların başlamasını not ettiği belirtildi.

GÜMRÜK BİRLİĞİ VE YÜKSEK DÜZEYLİ DİYALOG

Gümrük Birliğinin güncellenmesine yönelik yetkilendirmenin, AB Konseyi’nde ilave yönlendirme ile kabul edilebileceği dile getirilen bildiride, mevcut Gümrük Birliğinin uygulanmasında yaşanan sıkıntıların giderilmesi ve bunun AB üyesi bütün ülkelere etkin biçimde uygulanması gerektiği kaydedildi.

Bildiride, AB liderlerinin göç, sağlık, iklim, terörle mücadele ve bölgesel meseleler gibi karşılıklı çıkara dayalı konularda Türkiye ile yüksek düzeyli diyalog hazırlıklarını not ettiği vurgulandı.

SURİYELİLER İÇİN RESMİ TEKLİFİN SUNULMASI İSTENDİ

Bildiride, „AB Konseyi, AB Komisyonuna Türkiye, Ürdün, Lübnan ve bölgenin diğer bölümlerindeki Suriyeli mülteciler ve ev sahibi topluluklara sağlanacak finansmanın devamı için resmi teklifi gecikmeksizin sunması çağrısını yapmaktadır“ denildi.

Kıbrıs konusundaki çözümün siyasi eşitliğe dayalı iki toplumlu, iki bölgeli federasyon temelinde sağlanabileceği yönündeki AB tezine dikkat çekilen bildiride, AB liderlerinin kapalı Maraş’ın statüsünün önemine vurgu yaptığı, BM Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanması için çağrıda bulunduğu ifade edildi.

AB Konseyi, İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılan Kıbrıs konulu görüşmelerin, resmi müzakerelerin başlamasını sağlamamasından üzüntü duyulduğunu, AB’nin süreci desteklemede aktif rol oynamayı sürdüreceğini kaydetti.

Türkiye’de hukukun üstünlüğü ve temel haklarla ilgili gelişmelerin endişe kaynağı olduğu savunulan bildiride, siyasi partilerin, insan hakları savunucularının ve medyanın hedef alındığı ileri sürülerek, bunların demokrasi, hukukun üstünlüğü ve kadın haklarında gerilemeye neden olduğu iddia edildi.

Bildiride, „AB Konseyi, bölgesel barış ve istikrarda Türkiye ve AB’nin ortak çıkarları doğrultusunda Türkiye ve tüm aktörlerin bölgesel krizlerin çözümüne olumlu katkı yapmasını beklemektedir.“ değerlendirmesinde bulunuldu.

Dışişleri’nden AB’ye bildiri cevabı: Gereken adımları içermekten uzak

Dışişleri Bakanlığı, AB Zirvesi sonrası Türkiye bölümünün olduğu bildiriyi „gereken adımları içermekten uzak“ olarak değerlendirdi. Açıklamada, „AB’nin olumlu gündemi hayata geçirmeyi ertelemesi, bir oyalama taktiği, irade eksikliği ve bir iki üye ülkenin AB üyeliklerini kötüye kullanması olarak görülmektedir“ ifadelerine yer verildi.

AB Zirvesi devam ederken Türkiye ile ilgili görüşmelerin tamamlanmasının ardından zirve bildirisinin Türkiye hakkındaki bölümü kamuoyuyla paylaşıldı. Bildiride liderler, Türkiye ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesine yönelik yetkilendirme için çalışmalarının başlamasını not ettiklerini duyurdu. Doğu Akdeniz’de gerginliğin düşmesinin olumlu karşılandığı belirtilen bildiride, Türkiye’deki Suriyeliler için sağlanacak finansmanla ilgili resmi teklifin gecikmeksizin sunulması talep edildi.

AB Zirvesi bildirisindeki Türkiye bölümünün paylaşılması sonrası Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama geldi.

„GEREKEN ADIMLARI İÇERMEKTEN UZAK“

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

„AB Zirvesi’nde Türkiye başlığı altında kabul edilen kararlar, beklenilen ve gereken adımları içermekten uzaktır“

„OYALAMA TAKTİĞİ“

AB’nin olumlu gündemi hayata geçirmeyi ertelemesi, bir oyalama taktiği, irade eksikliği ve bir iki üye ülkenin AB üyeliklerini kötüye kullanması olarak görülmektedir“

Yeni mali yardım paketi, Türkiye’ye değil, Suriyeli sığınmacılara yönelik olup, esasen AB’nin kendi huzur ve güvenliğinin teminatı için atılacak bir adımdır“

AB Rusya yaptırımlarına devam kararı aldı

AB Konseyi Başkanı Charles Michel

Avrupa Birliği, Ukrayna’yı istikrarsızlaştırdığı gerekçesiyle Rusya’ya uyguladığı ekonomik yaptırımların süresini 6 ay daha uzattığını açıkladı.

Brüksel’de gerçekleştirilen AB Liderler Zirvesi’nin ardından sosyal medya hesabından paylaşım yapan AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Rusya’nın Ukrayna’yı istikrarsızlaştırması nedeniyle AB’nin uygulamakta olduğu ekonomik yaptırımların uzatılması kararının alındığını duyurdu. Karar doğrultusunda Rusya’ya yaptırımlar 31 Ocak 2022’ye kadar uzatılacak.

Michel, Rusya’nın, Minsk Anlaşması’nı tam olarak uygulanmasını sağlamak için üzerine düşeni yapması gerektiğini belirtti. AB’nin Rusya’ya karşı ilkelere dayalı, uyumlu ve stratejik bir yaklaşım izleyeceğine işaret eden Michel, „Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımları uzattık.“ ifadesini kullandı.

Ekonomik yaptırımlar neler?

Rusya, 18 Mart 2014’te Kırım Özerk Cumhuriyetini ve Sivastopol şehrini yasa dışı ilhak etmişti. Kırım’ın Rusya tarafından ilhak edilmesi ve Ukrayna’nın doğusunda çıkan olaylardan sonra AB, ABD ve bazı ülkeler, Rusya’ya ekonomik yaptırımlar uygulamaya başlamıştı.

AB, Rusya’ya ekonomik yaptırım kararını ilk olarak 2014 yılında almıştı.

Uzatılan ekonomik yaptırımlar uyarınca AB üyesi ülkeler, Rusya’ya silah satışı yapmıyor. Yaptırımlarla, Rusya’nın petrol ve gaz sektörlerinde kullanılan bazı teknolojileri, AB ülkelerinden alması kısıtlanıyor. Ayrıca Rus kamu bankaları Avrupa’da finans sektöründen dışlanıyor.

Söz konusu yaptırımlar, her 6 ayda bir uzatılıyor. Mevcut yaptırımların süresi 31 Temmuz 2021’de son buluyordu.

Karar

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Team Deutschland verpasst Olympia-Ticket – 0:2 Niederlage gegen Schweiz

Nationale Tourismusstrategie bleibt deutlich hinter Erwartungen zurück