Brüksel’de toplanan 27 AB üyesi ülkenin yöneticilerinin perşembe akşamı kabul ettiği sonuç bildirgesinde “Türkiye’de hukuk devleti ve temel haklar büyük bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor” denildi.
Sonuç bildirgesinde, “Siyasi partilerin, insan hakları savunucularının ve medyanın hedef alınması önemli bir insan hakları engelidir ve Türkiye’nin demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve kadın haklarına saygı gösterme yükümlülüklerine aykırıdır. Bu konularda diyalog, AB ile Türkiye arasındaki ilişkinin ayrılmaz bir parçası olmaya devam etmektedir” denildi.
KIBRIS VURGUSU
Avrupalı liderler özellikle „Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararları uyarınca, Kıbrıs sorununun eşit siyasi haklara sahip iki toplumlu bir federasyon temelinde kapsamlı çözümüne“ bağlılıklarına vurgu yaptılar.
Kıbrıs, Türk devletinin 1974 yılındaki işgalinden bu yana ikiye bölünmüş durumda. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak adlandırılan işgal bölgesi sadece Ankara tarafından tanınıyor.
Bölgesel krizlere de vurgu yapılan bildirgede, “AB ve Türkiye’nin bölgesel barış ve istikrar lehindeki ortak çıkarları doğrultusunda, Avrupa Konseyi, Türkiye’nin ve tüm aktörlerin bölgesel krizlerin çözümüne olumlu katkıda bulunmasını beklemektedir” diye belirtildi.
Euractiv sitesinin haberine göre Avrupalı bir diplomat “AB, Türkiye tarafından yatıştırma arzusunu kayda aldı ancak olumlu tedbirler almanın koşulları mevcut değil” dedi.
GÜMRÜK BİRLĞİ
Buna rağmen AB liderleri Avrupa Komisyonu’ndan Türkiye ile AB arasında Gümrük Birliği’nin modernizasyonu için hazırlık yapmasını istedi.
YİNE PARA YARDIMI
Liderler ayrıca „Türkiye, Ürdün, Lübnan ve bölgedeki diğer ülkelerdeki Suriyeli mültecilerin ve ev sahibi toplulukların devam eden finansmanı için gecikmeden resmi teklifler sunmaya“ davet etti.
Avrupa Komisyonu, Türkiye, Lübnan ve Ürdün’deki Suriyeli mültecilere yardım için 2024 yılına kadar 5,7 milyar Euro vermeyi önerdi. 3,5 milyar euroluk yardım paketi Türkiye için öneriliyor. Sonuç bildirgesine göre AB 2021 yılı içerisinde Türkiye’deki eylemlerinin devam ettirilmesi için 535 milyon euroluk ilk yardımı yaptı.
AB daha önce Ankara ile yaptığı mülteci anlaşması çerçevesinde 6 milyar euroyu aşkın bir yardım paketi açmıştı.
Avrupalı diplomat, „Teklif zirvede onaylanmadı, ancak Komisyon paranın üye devletlerden değil ortak bütçeden gelmesi gerektiğini anladı ve şimdi bu finansmanın yöntemleri hakkında tartışmalar başlayacak“ dedi.
ANF