in , , , ,

„750 milyon dolar nerede?“

Muhalefet hesap soruyor:

Demirören Grubu'nun Doğan Medya'yı satın almak için Ziraat Bankası'ndan 750 milyon dolar kredi aldıktan sonra hiç ödeme yapmadığının ortaya çıkmasının ardından muhalefetin farklı kesimlerinden tepkiler sürüyor

Sedat Peker’in “Demirören, Doğan Medya’yı almak için Ziraat Bankası’ndan çektiği 750 milyon dolar kredi karşılığında tek kuruş ödeme yapmadı” iddiasına ilişkin muhataplardan hâlâ bir yalanlama gelmedi. Paranın bugünkü değeri 6,29 milyar TL.

“Müşteri sırrı”

Geçen sene CHP Milletvekili Ali Haydar Hakverdi’nin Meclis’te bu kredinin ödenip ödenmediğinin sorusu “Müşteri sırrı” denilerek cevapsız bırakılmıştı.

Teminat da kalmadı

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre Demirören, Ziraat Bankası’ndan aldığı kredilere karşılık teminat olarak gösterilen arsalar satılmak istenmişse de arsaların bulunduğu bölgenin sakinleri, bankaya arsaların imarda “yeşil alan” ve “golf sahası” olduğu yönünde ihtar çekince arsaların değeri birden düşmüş, bankanın Demiören’den borcu tahsil edecek teminatı da kalmamıştı.

“Yalnızca bir kredi sorunu değil”

Eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan, Cumhuriyet’te yayımlanan değerlendirmesinde bu gelişmelerin yalnızca bir kredi sorunu olmadığını, aynı zamanda bir gazeteyi ele geçirmek için yapılmış bir oyun olduğunu vurguladı. Kazan’ın ifadeleri şöyle:

„Bankalar Kanunu’nun değişiminden beri bu türden kredi verilmiş olması yerleşmiş kararlara göre çok açık zimmet suçunu oluşturur. Ve BDDK’nin seyirci kalması da suçtur. Dehşet içinde izliyorum. Birçok insan yanlış kredi verdiği için hem yıllarca süren mahkûmiyet cezalarına çarptırıldı hem de elinde ne varsa alındı. Bunu daha yeni yaşadık. Üstelik o davaların çoğu AKP iktidarı zamanında açıldı, AKP iktidarı zamanında sonuçlandı. Oysa şu anda yaşananlar onlardan çok daha vahimdir. Çünkü bu yalnız kredi sorunu değil, bir gazeteyi ele geçirmek amacıyla yapılmış, son derece kirli bir arayışın ürünüdür. O kirli arayış desteklenmiştir. Zimmet açıktır ama zamanaşımı da öyle hemen diye geçmez. Hem BDDK açısından hem kredi verenler açısından herhalde sandık kurulduğunda, herhalde hukuk devletini inşa edecek bir siyasal iktidar doğduğunda hesabı sorulur.“

Demirören rahat ama milyonlar icralık

Ziraat Bankası’nın verdiği ve henüz ödeme almadığı şaibeli kredinin ardından ülkedeki borçluluk da gündeme geldi. Borçlarını ödeyemediği için icralık olan kişi sayısındaki büyük artışa da dikkati çeken CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, şu ifadeleri kullandı:

„UYAP üzerinden alınan verilere göre, 4 ayda icra ve iflas dairelerine toplam 3 milyon 132 yeni dosya geldi. Geçen yılın ocak ve haziran aylarına göre icra ve iflas dairelerine gelen dosya sayısında 1 milyon adetlik bir artış söz konusu. İcra dairelerindeki toplam dosya sayısı ise 22 milyonu aşmış durumda. AKP, yanlış ekonomi politikalarının sonuçlarını yurttaşlarımıza ödetiyor. Yurttaşlarımız, AKP’nin yanlış politikalarından kaynaklanan borçları sırtlanmak zorunda bırakılıyor.“

CHP Milletvekili Bekir Başevirgen ise, yaptığı açıklamada “Türkiye’de 2002 yılı sonunda vatandaşların bankalara olan borcu 66 milyar TL iken bugün bankalara ve finans şirketlerine olan borç (takipteki borçları da dahil) 10,1 milyar TL artarak 882,3 milyar TL yükseldi. Bu borcun 18,2 milyar TL’si takipte bulunuyor” dedi.

Borcun, 722,9 milyar lirasının tüketici (konut, otomobil dahil) kredilerinden, 159,3 milyar TL’nin de kredi kartlarından kaynaklandığını ifade eden Başevirgen, “Son hafta tüketici kredilerinde 4,3 milyar TL’lik, kredi kartı borçlarında ise 5,8 milyar TL artış yaşandı. Bankalara borçlu olan vatandaşlarımızın sayısı 34 milyonu geçti” dedi.

Ziraat Bankası önünde protestolar

Ziraat Bankası tartışmaları karşısında toplumsal muhalefet de harekete geçti. Halkevleri Kadıköy’de Ziraat Bankası önünde bir eylem düzenledi. Yıldırım Demirören’in Ziraat Bankası’ndan aldığı 750 milyon dolar krediyi geri ödemediğini ama bankanın çiftçinin traktörüne el koyduğunu, 300 bin gence KYK borcu nedeniyle haciz gönderdiğini hatırlatan Halkevciler bankayı protesto etti.

KYK borçları 5,5 milyar TL’ye dayandı, öğrenciler ödeyemiyor

Ziraat Bankası, Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun kredilerini veren banka. Son dönemde üniversite mezunu gençlerin işsizliğindeki artışla beraber öğrenim kredilerinin ödemesindeki zorluk artınca, öğrenim kredisi borçlarının gündeme gelme sıklığı da arttı. Demirören’in Ziraat Bankası’na olan 750 milyon dolar kredi borcunun ödemediği ortaya çıkınca en büyük tepki de öğrencilerden geldi.

İstanbul‘da ve İzmir‘de Ziraat Bankası şubeleri önünde eylem yapan üniversiteliler “Sermayenin değil öğrencilerin borcu silinsin” dedi. Ankara’da Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü önüne giden CHP Gençlik Kolları ise “300 bin mağdur öğrencinin kredi borcunu tüpçü ödesin” dedi.

ÜNİVERSİTELİLER SENDİKA.ORG’A KONUŞTU: DEMİRÖREN ÖDEMİYORSA BİZ DE ÖDEMİYORUZ

Çiftçinin borçları 106,3 milyar TL’yi geçti, 5,9 milyar TL borç takipte

Ziraat Bankası, çiftçiye destek olmak amaçlı kurulmuş bir banka olsa da şu anda çiftçi hacizleriyle gündeme gelmekte. Demirören’e verilen ve ödemesi alınmayan kredinin ardından çiftçi borçları yeniden gündeme geldi. HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, Meclis’te verdiği soru önergesinde Ziraat Bankası’nın Demirören’den alacağını temin etmezken kredi ödemesini geciktiren binlerce çiftçiye haciz koyduğunu belirterek Ağrı’da çiftçilerin, tarım kredi faiz oranların yüksek olması ve Ziraat Bankasına ödedikleri faiz borçları yüzünden tarımda bekledikleri verimi alamadıkları için tarlalarını ekemediğini ifade etti.

CHP milletvekili Cengiz Gökçel, çiftçinin kamu bankalarına toplamda 106,3 milyar TL borcu olduğunu ifade etti. Gökçel, “Ziraat Bankası yandaş holdinglere 750 milyon dolar veriyor. Bugünün parasıyla 6 milyar 450 milyon lira. Çiftçinin takipteki toplam borcu 5.9 milyar lira. Ama Ziraat Bankası yandaşı değil çiftçiyi takibe alıyor” dedi.

Sendika.Org

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

BMWi startet Förderung von Startups im KI-Bereich

DHL Express unterstützt Umweltprojekte