in

Cengiz İnşaat’a ikinci ocak için izin

İkizdere’de direniş sürerken Bakanlık Cengiz İnşaat’a ikinci ocak için izin verdi

"İki ocağı birbirine bağlayacaklar. Cengiz bu işin müteahhitliğini yapıyor, burayı işaret eden de veren de devlet”

Rize İkizdere’de Cengiz inşaat tarafından yapılan taş ocağı için köylüler tarafından direniş sürerken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Cengiz İnşaat’a ikinci ocak iznini de verdi.

Rize’nin İkizdere köyünde Cengiz İnşaat tarafından yapılacak olan taş ocağına karşı köylülerin yürüttüğü direniş sürerken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü’nün, şirkete yeni bir taş ocağı açılması yönünde bir izin çıkardığı öğrenildi.

Günlerdir yapılacak olan taş ocağına karşı direnen köylülerin direnişi sürerken böyle bir adımın atılması ise iktidar ve patronlar arasındaki ilişkinin ne derece sıkı olduğunu bir kez daha gösteriyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın ikinci taş ocağı için de izin verilen izinde yeni ocağın 4 milyon 200 bin TL’ye bedelle yapılmak istenen ikinci ocağın Gürdere Köyü mevkiinde olacağı öğrenildi.

Cumhuriyet’e konuşan ve durumu değerlendiren İkizdereli Jeofizik Mühendisi Mehmet Baş, “İyidere Lojistik Merkez ve Liman İnşaatı için yapmak istedikleri taş ocağı için alanda 3 yıl çalışacaklarını belirtiyorlardı. Madem öyleydi yeni ocak için neden izin aldınız? Yetkililerin hepsi yalan söylüyor. Mücadelesini verdiğimiz ocak için kapasite artışı istemişlerdi, kapasite artışı ÇED sürecine girdiği için Çevre Bakanlığı’ndan döndü. Onlar da yapmak istedikleri 1. taş ocağının hemen ilerisinde ve köylere daha yakın bir mevkide 2. taş ocağı iznini aldı. Burası da 23 hektarlık bir alan. İki ocağı birbirine bağlayacaklar. Cengiz bu işin müteahhitliğini yapıyor, burayı işaret eden de veren de devlet” açıklamasında bulundu.

İkizdere’de köylülerin Cengiz’e karşı direnişi sürüyor: Jandarma halkın üzerine taş yuvarladı!

Jandarma, direnişteki halkın üzerine taş yuvarladı.

Rize’nin İkizdere ilçesinde İşkencidere Vadisi’nde Cengiz İnşaat’ın taş ocağı yapma girişimi sürüyor. Günlerdir Cengiz İnşaat’a karşı direnen köylüler, iş makinelerinin yeniden bölgeye girme ihtimaline karşılık vadi girişini arı kovanlarıyla kapatmıştı. Halk, patika yollardan iş makinelerinin önüne çıktı.

İkizdere’de bugün sabah saatlerinde iş makineleri yeniden çalışmaya başladı.

Köylülerin avukatı Yakup Okumuşoğlu’nun sosyal medya hesabından paylaştığı videoda, iş makinelerinin ağaçları sökmesine tepki gösteren bir yurttaşın “Ağaçların da canı var” dediği duyuluyor.

Karadeniz İsyandadır isimli sosyal medya hesabı tarafından paylaşılan görüntülerde de, jandarmanın, yamaçta nöbet tutan İkizderelilerin üzerine taş yuvarladığı görülüyor.

Gazete Manifesto

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Gérard Turbanisch: Bus nach Bingöl

CHP-İlgezdi: Turizm için ülkemizin sağlığı tehlikeye atılıyor