in , , , ,

AİHM’den Ahmet Altan için hak ihlali kararı

Ahmet Altan’ın başvurusunu karara bağlayan AİHM, Türkiye’yi ‘emniyet, güvenlik, adil yargılanma ve ifade özgürlüğü’nü ifade ettiği gerekçesiyle mahkum etti.

Ahmet Altan

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Ahmet Altan’ın başvurusunu karara bağladı. AİHM, Altan’ın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınan „emniyet, güvenlik, adil yargılanma ve ifade özgürlüğü“ haklarının Türkiye tarafından ihlal edildiğine hükmetti.

Mahkeme buna karşılık, gazeteci-yazar Altan’ın “siyasi bir nedenle yargılanıp mahkûm edildiği” iddiasını kabul etmedi.

Kararla birlikte Türkiye, Altan’a manevi tazminat olarak 16 bin avro ödeyecek.

MURAT AKSOY İÇİN DE HAK İHLALİ KARARI

Mahkeme, gazeteci Murat Aksoy’un başvurusu hakkında da hak ihlali kararı verdi. Aksoy için verilen kararda da tutukluluğunun özgürlük ve güvenlik hakkı ile ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine karar verildi. Aksoy’a da 11 bin 500 euro manevi tazminat ödenmesine hükmedildi.

AHMET ALTAN BAŞVURUSU

Ahmet Altan’ın 15 Temmuz 2016 tarihinden önce katıldığı bir televizyon programında “darbe çağrışımı” yaptığı iddia edilmişti. Altan, 23 Eylül 2016’da “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” ve “silahlı terör örgütüne üye olma” suçlarından tutuklanmıştı.

ALtan, 2018’de “cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya, bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yargıtay, 2019’da “darbeye teşebbüs” suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını bozarak Altan’a “silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme” suçundan ceza verilmesine hükmetmişti.

Bozma kararına yerel mahkeme, 4 Kasım 2019’da “terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” suçundan 10 yıl altı ay hapis cezası verdiği Altan’ın adli kontrol şartıyla tahliyesine karar vermişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 6 Kasım 2019’da tahliye kararına itiraz etmesi üzerine Ahmet Altan, İstanbul 27’nci Ağır Ceza Mahkemesinin kararıyla 13 Kasım 2019’da tekrar tutuklanmıştı.

Altan, bunun üzerine, 21 Kasım 2019’da Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu.

Bu başvuru AYM tarafından reddedilmişti. Altan, bunun üzerine AİHM’e gitmişti.

BirGün

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Gowenda Mılane / Yılmaz Ailesi Gever

100 Jahre später – Warum Mercedes-Maybach der Inbegriff für ultimativen Luxus und kreatives Empowerment ist