in , ,

Ahmet Kaya ve o gece

Ahmet Kaya

Ahmet Kaya

28 Ekim 1957 yılında Malatya’da doğdu. 1980’li yıllarda çıkarmış olduğu albümlerle tanındı. Ahmet Kaya’nın annesi Türk, babası Kürt’tür. Türk Halk Müziği ve Özgün Müzik konusunda en tanınmış ve en sevilen sanatçılardandır.

Ahmet Kaya’nın saldırıya uğradığı o Magazin Gazetecileri Derneği gecesi

Ahmet Kaya 1957 yılında Adıyaman’dan göç ederek Malatya’ya yerleşen bir ailenin 5. çocuğudur. Babası Ahmet Kaya’ya 6 yaşında bir bağlama hediye etti ve bu bağlama ile müzik hayatı başlamış oldu. Okul sonrasında plak ve kaset satarak ev geçimine yardımda buludu. Ailesinin maddi sıkıntılar çekmesi sebebiyle 1972 yılında İstanbul’a göç ettiler ve Ahmet Kaya maddi olanaksızlıklar yüzünden okulu bırakmak zorunda kaldı.Bir müddet farklı sektörlerde çıraklık yaptı. Lise ve açık öğretimi bitiren Kaya, Eğitim Enstitüsü’nün Keman bölümünü bitirdi.

Ahmet Kaya 16 yaşında yasadışı afiş bastığından ötürü hapse atıldı. Sonrasında ise Halk Birimleri Derneği’nde çalışmalara katıldı. Bu çalışmaları yaparken aynı zamanda değişik etkinliklere katılarak bağlama çalıştı. Fakat çalma yöntemi konuyla ilgili bir eğitim almadığından tamamen kendisine aitti. Daha sonra askere gitti ve dönüşünde Emine Kaya ile evlendi. 1982 yılında da Çiğdem isimli kızı doğdu.

Ahmet Kaya’nın Linç Edildiği Gecenin Videosu

1985 yılında 28 yaşında ilk albümünü çıkarsa da, hiç rağbet görmedi. Fakat sonrasında çıkarmış olduğu albüm oldukça dikkat çekicidir. Hatta bir dönem bu albüm yasaklanmıştır.

90’lı yıllarda Tatar Ramazan filminin müziğini yaptı. Kanal D’de televizyon programları yapmaya başladı. 1994 yılında Şarkılarım Dağlarda isimli albümü ile rekor kırarak, o yılların en popüler sanatçılarından biri haline geldi.

12 Şubat 1999’da Magazin Gazetecilere Derneği’nin ödül törenine katılan Ahmet Kaya sahneye çıkıp önce ödülünü aldı. Ardından da yakında Kürtçe bir klip çekeceğini söyledi. Ve sahnedeki Kaya çatal bıçak yağmuruna tutuldu. Eşi Gülten Kaya o geceyi şöyle anlatmıştı:

„Serdar Ortaç sahnede okuduğu şarkı sözünü bir anda değiştirerek, “Bu devirde kimse sultan değil padişah değil. Atatürk yolunda Türkiye! Bu vatan bizim, ellerin değil!” diyordu. Bu şarkı üzerine iyice gerildi ortam. Şenay Düdek Ahmet’e, “Sünnetsiz pezevenk” diye bağırıyordu. Sonra Ercan Saatçi, Tuncay Önder, Erdal Acar ve onun bir grup adamı vardı provokasyon grubunun içinde.

Bir başkası, Reha Muhtar çıkıp memleket bölündüğü için memleketim şarkısını okutuyor. Birden 10. Yıl marşı sahne alıyor. Herkes hezeyan içinde. Zaten grup psikolojisi böyledir, insanlar katılmak zorunda da hissediyor kendilerini…“

Ahmet Kaya bu saldırıların hemen ardından Türkiye’yi terk edip Fransa’ya yerleşti ve orada hayata gözlerini yumdu.

Ahmet Kaya / Tumbir

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Corona-Tests in der Wirtschaft

Entwicklung der Auftragseingänge im Verarbeitenden Gewerbe